Mačvanski virtuoz promoviše srpsku muziku u svetu

Virtuoza na harmonici Nenada Ercegovčevića, iz Zminjaka kod Šapca, ljubitelji muzike pamte kao čudo od deteta. Lako je pamtio note, instrument obožavao kao najdražu igračku i plenio scenom. Danas, na svojim koncertima, promoviše i srpsku izvornu muziku u svetu.

Kao četvrta generacija muzičara u porodici interesovanje za harmoniku pokazao je u ranom detinjstvu. Posle muzičke škole u Šapcu, usavršavanje je nastavio na Muzičkoj akademiji u Kragujevcu, u klasi profesora Radomira Tomića, a potom i u Frankfurtu u klasi Teodora Ancelotija.

Nenad je dobitnik brojnih nagrada i priznanja na svetskim takmičenjima u Nemačkoj, Italiji, Engleskoj. 

Prve koncertne ugovore potpisao je sa četrnaest godina i od tada, pored klasične muzike, promoviše i srpsku izvornu muziku u svetu.

Nekada najbolji student kragujevačke akademije, sada živi u Holandiji, u Groningenu, ali često posećuje roditelje u Mačvi:

"Volim da sviram i više me privlače koncerti nego pedagoški rad, kao i da komponujem. Najnoviji projekat je saradnja sa Dejanom Petrovićem. Komponovao sam kolo pod nazivom Balkan, i zaista sam srećan zbog tog dueta. Dejan Petrović je veliki profesionalac i zaista mi je čast."

Ovo leto provodi u rodnom kraju i uskoro se vraća u Holandiju gde ga čeka dalji angažman. Kaže da ga obrade naše izvorne muzike povezuju sa zavičajem, pa lakše podnosi daljinu. Stoga mu je želja da se promociji srpske muzike više posveti.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво