Ulaganja u Industrijskoj zoni u Zrenjaninu

Od oko 30 investitora koji posluju u Industrijskim zonama Zrenjanina nijedan nije odustao od poslovanja, a mnogi se i proširuju. U Industrijskoj zoni Elemir trenutno dva investitora proširuju svoje pogone. Nemačka kompanija "Geze" ulaže 4,9 miliona evra, a domaći "Bomist" 900 hiljada evra.

Vladimir Baračkov je u kompaniju "Geze" došao kao student da radi stručnu praksu, dobio je posao i priliku da napreduje. Redovno ide na obuku u sedište firme u Nemačkoj.

"Sad smo išli na obuke za robotiku, sada trenutno ovog meseca idemo na obuku za CNC mašine," kaže Vladimir Baračkov, radnik u kompaniji "Geze".

Kompanija "Geze" pravi sisteme za vrata i prozore, zapošljava 200 radnika. Biće i novog zapošljavanja, grade i novu halu od 6300 kvadrata.

"Znači da ćemo se širiti, da napredujemo. Da je firma sve jača, sve bolja i da ćemo sigurno imati siguran posao u budućnosti," navodi radnik Vladimir Lukić.

Domaći investitor "Bomist" ulaže u gradnju podnog skladišta za 10 000 tona žitarica. Sve veće potrebe za skladištenjem ovakve robe su ih navele da ulažu u ovu delatnost.

"Mnogo su veće mašine, veći su kombajni, to oni skinu za deset, petnaest dana. A nekad se skidalo cele jeseni. Onda to istog sekunda treba smestiti u neki od magacina," navodi Mića Stanić iz preduzeća "Bomist".

U lokalnoj samoupravi navode da ini koji žele da se proširuju mogu da ostvare i dodatne pogodnosti.

"Razni konkursi su na koje se javljaju investitori. Verujem da možemo da pomognemo investitorima koji proširuju svoje kapacitete da ih spojimo sa nadležnima organima u pokrajini i republici i uslovi mogu da budu samo povoljniji nego kada su dolazili," kaže Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina.

Na tržištu rada rast potreba za zapošljavanjem pa sprovode prekvalifikacije za IT i druge delatnosti.

"Uskoro kreću dve obuke u filijali. Jedno je obuka za krojača, a drugo za proizvodnju PVC stolarije za kandidate koji su na spisku nezaposlenih," najavljuje Aleksandra Štrbac iz filijale Nacionale službe za zapošljavanje u Zrenjaninu.

Na spiskovima nezaposlenih za grad Zrenjanin ima trenutno manje od 5000 onih koji traže posao. Razlog za to je razvoj Industrijskih zona. Na primer zona Elemir je imala 14 lokacija za investitore i sve su popunjene.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво