Grejanje škola na biomasu donelo uštede u Pirotu

Od prošle grejne sezone, u četiri pirotske škole i jednom vrtiću, uvedeno je grejanje na biomasu. To je prvi projekat javno-privatnog partnerstva u oblasti energetike u Srbiji. Već posle prve grejne sezone ostvarene su velike uštede.

U staroj kotlarnici osnovne škole "Dušan Radović" u Pirotu, prošle godine, instalirana je najsavremenija oprema za grejanje na biomasu.

Posle više decenija zamenjeni su dotrajali kotlovi na mazut.

"Imali smo veliki problem sa nabavkom, sa kvarovima, a sada to nemamo. Redovno stiže sečka. Kvarova nema jer je kotao no vi nikakvih problema nemamo kao ranije," kaže Nebojša Rančić, majstor.

Pored osnovne škole, na novu kotlarnicu priključen je i obližnji vrtić, pa će zimu u toplim prostorijama dočekati skoro 1000 dece.

Uprava škole više ne mora da brine o nabavci energenata.

"Koristimo jedan izvor energije o kome brine grad i koji je čist ekološki. Decu smo već upoznali o prednostima peleta kao ekološkog materijala za grejanje," navodi Nataša Branković, direktorka O.Š. "Dušan Radović".

Biomasa je, kažu stručnjaci, ekološki prihvatljivije gorivo, a može se nabaviti i u Pirotu.

Prednost za gradsku upravu je i činjenica da je privatni partner uložio 80 miliona dinara u novu opremu.

"Kvalitetno grejanje, kvalitetna oprema. Mali troškovi za grejanje. Da nismo krenuli kroz javno-privatno partnerstvo, gde je privatni partner uložio sredstva u opremu, tu opremu bi morali da finansiramo iz našeg gradskog budžeta," objašnjava Bojan Ivković, menadžer u gradskoj upravi Pirota.

Zato je već prve grejne sezone ostvarena ušteda od 30% , odnosno devet i po miliona dinara. U toku je izrada planova da i toplana u Pirotu, umesto mazuta, počne da koristi biomasu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво