Joakiminterfest: "Teatar - to je sada"

U kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru počeo je međunarodni pozorišni festival - „Joakim interfest". Tokom sedam dana, nastupaju glumački ansambli iz Rusije , Amerike, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske i Srbije.

Trinaesti Joakim interfest održava se pod sloganom „Teatar - to je sada".

Izlazeći iz okvira žanrovskih klišea i ograničenja, selektor Festivala odabrao je šest predstava koje odlikuje različitost pristupa i izraza - od klasičnog do savremenog.

"Ovo jeste veoma važan festival ali je još uvek nov ,nema tu referencu u smislu finansija da bi mogao da zadovolji sve svoje ambicije," kaže Miloš Latinović, selektor 13. Joakiminterfesta.

Festival je otvoren predstavom na ruskom i srpskom jeziku - „Mesec dana na selu", po tekstu Ivana Turgenjeva koju je izveo „Permski akademski Teatar-teatar" iz Rusije u saradnji sa kragujevačkim glumcima.

"Mi smo odlučili da napravimo verziju predstave sa vašim glumcima koji govore na srpskom jeziku i prevodiocem koji govori na sceni," navodi Boris Leonidovič Miljgram reditelj.

Prateći program počeo je zložbom „Svaka ludost beše mi igračka", u čast dugogodišnjem članu i prvaku Knjaževsko-srpskog teatra Ljubomiru Ubavkiću Penduli koji je preminuo prošle godine.

"Da se setimo ljudi koji su radni vek proveli u našem teatru i ostavili deo sebe ovom teatru i ovom gradu," kaže Miloš Krstović direktor Knjaževsko srpskog teatra.

U narednim danima publiku očekuje „Veče u čast glumca" ove godine posvećeno Dari Džokić, predstava „Izbeglica" američkog pozorišta iz Grinfilda, koju potpisuje reditelj Milan Dragičević, a o najboljima na ovogodišnjem „Joakim interfestu" odlučivaće žiri koji čine Zijah Sokolović, glumac, Ivana Vujić, reditelj, i Jelena Janjatović, kostimograf.

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar