Uspešni pčelari u Medveđi

Prirodna bogatstva Gornje Jablanice, idealna za pčelarstvo, prepoznali su GIZ i opština Medveđa. U septembru prošle godine osnovano je Udruženje pčelara i poklonjena oprema mladima do 35 godina. Za godinu dana broj pčelara je povećan 4 i po puta, a rezultat njihovog rada predstavljen je na prvom Festivalu meda.

Uspešno pčelarstvo je spoj ljubavi, stalnog učenja i predanog rada cele porodice kaže Dragiša Šarac iz Sijarinske Banje. Sa samo 38 godina i skoro 90 košnica jedan je od naiskusnijih pčelara u opštini Medveđa.

"Vreme je mnogo bitno u pčelarstvu, bitno je kada će se hraniti, kada će se raditi, kada će se zadimljavati, kada će se voditi na pašu," kaže Dragiša Šarac, pčelar iz Sijarinske Banje.

Sa puno elana i entuzijazma Dragišinim putem krenuli su srednjoškolci Nemanja i Marko. Profita sa 5 košnica još nema, ali najvažnija je ljubav i želja da se napreduje.

Sami bez podrške opštine i nemačke razvojne organizacije GIZ ne bi uspeli. Realizovano za samo godinu godinu zajedno predstavljaju na prvom festivalu meda.

"Oni su nam pomogli da uzmemo tu početnu opremu koja nam je svim našim mladim pčelarima koji su počeli da se bave pčelarstvom da krenu da se bave sa tim bez ulaganja," kaže Miloš Jović, predsednik Udruženja pčelara "Apis" u Medveđi.

"Naravno da smo zadovoljni. Mi podržavamo mlade od 15 do 35 godina starosti kako bi se oni ekonomski osnažili i kako bi se zaposlili," navodi Danica Belić iz GIZ-a.

U svetu je potražnja sve veća, a proizvodnja meda sve manja. U Srbiji situacija potpuno drugačija, a životna sredina, na sreću, očuvana.

"Srpsko pčelarstvo je već godinama u usponu i po broju košnica i po broju pčelara, tome je naravno dosta doprinela i državna pomoć tj. subvencije koje su uvedene 2013. godine, nakon toga i subvencije za opremu," objašnjava dr med. Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije

Crni šumski med mogao bi uskoro da postane brend Medveđe. Još važnije je da je prirodno bogatstvo iskorišćeno za zapošljavanje i ostanak mladih.

"Ove godine imamo desetak đaka prvaka više što je indikator da uspešno radimo na zadržavanju mladih," kažee Nebojša Arsić, predsednik Opštine Medveđa.

Uz med na više od 40 štandova propolis, polen, saće, voće u medu. O tome koliko je zdrav uči se od malih nogu, ali i da pčela za 1 gram meda mora da sleti na 10 000 cvetova.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се