Izložba "Mleko i krv" posvećena Krcunu

Povodom Dana grada u Užicu je otvorena izložba „Mleko i krv" na osnovu arhivske građe o životu Slobodana Penezića Krcuna, koju je prošle godine Krcunov sin, Srđa Penezić predao užičkom Istorijskom arhivu.

Izložba o partizanskom komandantu, šefu OZNE, posleratnom ministru i predsedniku srpske vlade, realizovana je sredstvima Ministarstva za kulturu, uz podršku grada Užica, a pripremio ju je Željko Marković.

Najbitnije iz 21 arhivske kutije Krcunovog ličnog fonda, autor ističe da se trudio da ne podlegne opštem utisku o kontroverznosti Penezićeve ličnosti, izdvajajući prepisku Krcuna sa suprugom.

"Ta prepiska je otkrivala sasvim jedno novo lice Slobodana Penezića, jednu drugu stranu njegove ličnosti, jako emotivnu i jako posvećenu porodici; možemo iz toga videti njegovu posvećenost celokupnoj svojoj funkciji i Srbiji," kaže Željko Marković, autor izložbe „Mleko i krv".

"Pošto ja nikad nisam pokazivao veliki interes za istoriju svojih roditelja meni je bilo zanimljivo sad i da vidim šta je taj čovek sve radio i gde je sve bio. Ja da se pitam, ja ništa ne bih znao, znao bih otprilike gde je poginuo, kada je sahranjen i tu bi se manje više moje znanje završavalo i znao sam ga kao dete," navodi Srđa Penezić, sin Slobodana Penezića Krcuna.

Prepisku sa suprugom, Arhiv je pretočio i u knjigu, „Pisma bez kurira" a naziv izložbe, dodaje autor, nametnuo se iz jednog autobiografskog zapisa Krcuna koji se seća kako je tokom bombardovanja Beograda gledao kako se meša mleko i krv nastradale mlekarice.

"Mleko kao simbol nevinosti i krv kao simbol stradanja su se protkali negde kroz celokupan njegov život i govore i o tragičnosti revolucije i vremena i o nekim drugim, verovatno plemenitim i časnim namerama koje je ta revolucija imala, objašnjava Željko Marković, autor izložbe.

Životna priča Slobodana Penezića pretočena u izložbu, iz Užica odakle je i sam krenuo, ali i stradao 64. pri povratku u rodni grad, biće predstavljena i u Beogradu, a potom i u Banja Luci.

broj komentara 0 pošalji komentar