Privreda povezuje Piroćanace i Bugare

Privrednici Pirota su se pre godinu dana, udružili i osnovali prvu dobrovoljnu privrednu komoru u Srbiji. Osnovni cilj im je zajednički nastup na tržištima Bugarske, posebno sofijskom, koje ima ogorman potencijal od dva miliona stanovnika.

Privredna razmena između Srbije i Bugarske se iz godine u godinu povećava, a Bugarska je sedma na listi zemalja u kojoj Srbija najviše izvozi.

Pirot je, u poslednjih nekoliko godina, intenzivirao ekonomsku saradnju sa susednom Bugarskom. Blizina sofijskog aerodroma, koridor 10 i tradicionalna povezanost ljudi sa obe strane granice, bio je signal pragmatičnim Piroćancima, da iskoriste ove prednosti.

"Bugarski privrednici koriste Slobodnu zonu Pirot u dve oblasti. Jedna je u proizvodnji, a druga u trgovini. Mi imamo pet kompanija iz Bugarske ovde, koje su proizvodne i koje zapošljavaju više od 500 ljudi. To je dosta značajno, jer čini 20% kompanija koje rade u proizvodnji u Slobodnoj zoni," rekao je Dragan Kostić, direktor Slobodne zone Pirot.

Predstavnici privredne komore crnomorske luke Burgas, ponudili su saradnju Pirotu, da se repromaterijal za prozvodnju transportuje preko ove luke.

"Upoznali smo se sa privrednim potencijalima Pirota. Želimo da zajednički investiramo, budemo patneri, što smatramo da je interes građana i Bugarske i Srbije," kaže Canko Ivanov iz Privredne komore Burgasa.

Najveći obrt, Piroćanci naprave vikendom. Bugarski turisti najviše kupuju hranu i zanatske proizvode.

"Oni su gurmani, gastronomi. Posećuju sve naše manifestacije koje se dešavaju, ne samo u Pirotu. Tako da imamo posetu, koja ima velikog ekonomskog i finansijakog efekta, u ovom trenutku," navodi Dragana Tončić, načelnica pirotskog okruga.

Za Piroćance je važno i što ne postoji jezička barijera. Odlično se razumeju sa susedima, a kako ističu , esanfi su ih povezali još pre dva veka, zašto ne bi i danas .

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи