Novo lice Dolova

Selo Dolovo kod Pančeva se poslednjih nedelja intenzivno uređuje i dobija lepši izgled. Tome doprinose i meštani, koji sređuju fasade i daju novi život starim banatskim kućama.

One koji ovih dana put dovede u Dolovo, obradovaće novi izgled centra sela. Popločan je trg gde meštani mogu da odmore, deca da se igraju, a po potrebi to postaje i letnja pozornica.

Jedna od novina je replika stare banatske kuće i pano za slikanje. Sve u etno stilu, jer se ovde čuva taj duh prošlih vremena.

U mestu ima mnogo starih kuća, sagrađenih pre sto i više godina. Vlasnici se trude da ih očuvaju, pogotovo fasade koje imaju puno zanimljivih ukrasa, i lepa, velika dvorišta.

„Moja kuća je sagrađena 1927. godine i od tvrdog je materijala. Sve što smo mogli da učinimo da je ulepšamo, trudili smo se. U dvorištu smo promenili jedan deo zgrade i kompletno ambar, ali smo vratili prvobitni izgled," kaže Dragan Nikolić.

„Kuću je pravio moj pradeda i hvala mu na tome. Naše je bilo samo da je održavamo: fasadu, prozore, farbanje i sve ostalo što je potrebno," navodi Milan Radivojev.

Zavod za zaštitu spomenika iz Pančeva planira da predloži da se staro jezgro Dolova proglasi kulturnim dobrom, upravo zbog očuvanih starih kuća.

"One imaju ukrasnu plastiku na fasadi, karakterističnu za taj tip kuće. To su geometrijski oblici, floralni i stilizovane ljudske glave," objašnjava Jasmina Vujović,v-d. direktorka Zavoda za zaštitu spomenika.

A ko želi da vidi kako je unutrašnjost kuća nekad izgledala, može da poseti postavku koju čuva Udruženje vinara, zajedno sa starim vinskim podrumom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво