Srednji Banat: Izgorelo lovište u Neuzini

Apeli da se ne pale žetveni ostaci na njivama u Srednjem Banatu nisu imali efekta, a vatrogasci iz Zrenjanina i ostalih opština su tokom septembra i oktobra gasili više od 200 požara na otvorenom. Lovištu u ataru Neuzina nije bilo spasa zbog obima požara, vetra i nepristupačnih puteva za vatrogasna vozila.

Dalibor Trifunov iz Lovačkog udruženja "Jastreb" nam pokazuje centar neuzinskog lovišta koji se crni od gareži. Jedna od čeka koja je zbog lovnih pravila građena od prirodnog materijala je sada neupotrebljiva. Narednog vikenda ovde je trebalo da dođu lovci sa Kipra da love fazansku divljač.

"Mi nemamo gde da ih dovedemo, ovo je situacija takva kakva jeste, sve je izgorelo. Fazanska divljač je znatno stradala. Mi ne možemo sad da ih ugostimo, tako da ta sredstva koja smo trebali da ostvarimo od lovnog turizma sada nećemo ostvariti", kaže Dalibor Trifunov, predsednik LD "Jastreb" iz Neuzine.

Danima su se lovci, poljočuvari i lokalna zadruga borili protiv početnih i naizgled manjih požara. Za vikend, vatra nošena vetrom bila je jača, pa se požar razvejao na sve strane.

"Saradnja je bila sa vatrogasnom službom, oni su dolazili. Taman ugasimo, neko ponovo upali. Tako da po mojoj proceni tu ima sigurno preko dve i po hiljade hektara, a to se samo jedan deo atara neuzinskog koji je izgoreo", kaže Ištvan Vereš, iz ZZ "Agrosoj".

Ove godine čini se da je paljeno žetvenih ostataka u srednjem Banatu kao nikad ranije, iako je to Zakonom zabranjeno.

"Imamo i nekih prijava, gde imamo i svedoke i mi ćemo pokušati da to procesuiramo da dignemo na viši nivo. Ovo ćemo sigurno dići na nivo okruga kako bismo obavestili republičke organe", kaže Slobodan Repac iz SO Sečanj.

Da bi se oporavilo spaljeno lovište u Neuzini potrebno je nekoliko godina, zato će dodatni trošak ovdašnjih lovaca biti obezbeđenje hrane i unos nove fazanske divljači.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво