Jagodina: Izvoz pilećeg mesa u Kinu

Jagodinska kompanija "Fud star" potpisala je sa kineskom kompanijom "Golden si perl" ugovor o izvozu pilećeg mesa. Za početak, izvoziće se 50 tona piletine mesečno, a sa povećanjem kapaciteta i celokupna proizvodnja ovog prerađivača.

Na liniji klanja jagodinskog "Vinersa" dnevno se preradi dvadesetpet hiljada komada brojlera. Proizvodi se izvoze u zemlje regiona, ali i u Alžir, Obalu Slonovače.

"Svako tržište ima svoje specifične zahteve i mi se trudimo da odgovorimo najbolje svim njihovim prohtevima, njihovim veterinarskim propisima ujedno na taj način učimo nove propise koji možda nisu aktuelni kod nas, na drugim tržištima jesu i na taj način se osavremenjavamo", kaže Mario Stojanović, komercijalni direktor firme.

Novi ugovor sklopljen je i sa kineskom kompanijom "Golden si perl" o izvozu pilećeg mesa. Narednog meseca biće isporučeno prvih pedeset tona proizvoda. Količina mala za veliko kinesko tržište, ali značajna za srpsku firmu.

Kinesku kuhinju karakteriše to što meso čini tek mali deo obroka, a prepoznatljiva je i po tome što se koriste skoro svi delovi životinja. Zato ne iznenađuje podatak da će se iz Jagodine u Kinu izvoziti pileće nogice koje se kod nas bacaju.

Kineski kupac tražio je da pileće nogice ne budu teže od 70 grama, da pakovanja budu od deset do petnaest kilograma i da bude ispoštovan "Halal" standard.

"Kineska kompanija "Golden si perl" nam garantuje kompletan otkup proizvoda iz našeg asortimana za koji smo se dogovorili. To je samo prvi korak u saradnji koja ima puno potencijala jer smo mi dobili uverenje da ćemo u bliskoj budućnosti izvoziti i ostale proizvode iz našeg asortimana", kaže Mario Stojanović, komercijalni direktor "Vinersa". 

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang prilikom nedavne posete Jagodini rekao je da je potpisivanje ovog ugovora samo prvi korak ka daljoj saradnji.

"Ova klanica je na svetskom nivou, ja bih rekao, po kvalitetu, po svemu. Sada je stvarno velika šansa i prilika da krenemo u saradnju", izjavio je Li Mančang, ambasador Kine u Srbiji.

U "Vinersu" će do kraja godine duplirati proizvodnju, a to je prilika i za druge proizvođače iz Pomoravlja da obezbede siguran plasman svojih proizvoda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво