Ciklo-turizam u Banatu

Proteklog vikenda u Srpskoj Crnji otvoren je Regionalni centar za ciklo-turizam, prvi te vrste u Srbiji. Projekat "Tour de Banat" realizovan je u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunije i Srbije.

Ukupna vrednost projekta je oko 540 hiljada evra, od čega je najveći iznos sredstava uložen u rekonstrukciju i opremanje objekta na samom graničnom prelazu, radi uspostavljanja Regionalnog centra za ciklo-turizam. 

 

Naš poznati biciklista Jovan Eraković je menadžer projekta:

"Ono što mu praktično dodatno povećava vrednost jeste da se mi nalazimo i sam centar se nalazi na Evropskoj biciklističkoj ruti Evro vel 13, koja je vrlo važna ruta, sa jednom velikom pričom - drugi njen naziv je "Aeron karton trejl", ruta gvozdene zavese, koja vodi granicom nekadašnjih blokova od Norveške do Crnog mora u dužini od deset hiljada kilometara."

Irena Živković, direktor Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj - Banat kaže: "Kada biciklista dođe ili ciklo turista, može svoj bicikl kompletno da rekonstruiše, rehabilituje, opremi, dotera i nastavi sa vožnjom. Ukoliko je došao u kasnim večernjim satima centar raspolaže smeštajnim objektima, može da prenoći i da nastavi svoje putovanje."

O tome šta će otvaranje centra značiti za region, a šta za opštinu Nova Crnja Pera Milankov, predsednik Opštine, kaže:

"Ovo pre svega znači da smo se dokazali kao neko ko uspešno može da završava ovakve projekte prekogranične saradnje, ja moram da kažem da je vrednost projekta pola miliona evra, a da opština Nova Crnja u ovom trenutku ima investicije od milijardu dinara i budžet od tristotine miliona. Ima još sedam evropskih projekata kao i razno razni domaći projekti."

Ovu biciklističku priču završavamo uz romantično prisećanje bračnog para Katić iz Zemuna.

"Jedna lepa destinacija, Izrael - ali biciklom, sa uživanjem s obzirom da je potrebno voleti svoga muža, i na taj način otići na medeni mesec", kaže Vesna Katić iz Zemuna.

Katići već naredne godine planiraju svojim biciklima krstarenje Evropom, kako bi obeležili tri decenije braka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво