Bajina Bašta, ni četiri godine posle poplava nije sređen put

Ni posle četiri godine od poplava, žitelji bajinobaštanskih sela Ovčinja i Gvozdac, ne mogu da reše problem sanacije sedam kilometara lokalnog puta koji vodi do njihovih domaćinstava. I mada su, kako tvrde, sve vreme dobijali obećanja i od lokalnih i od republičkih institucija, zbog nedostatka sredstava do sada ništa nije preduzeto.

Nekada asfaltni put danas je bujicama, klizištima i odronima oštećen kolovoz koji vodi do dva najudaljenija bajinobaštanska sela sa 200 domaćinstava.

"Njime komuniciraju dve mesne zajednice, čak i tri. Povezuje od Drine do planine sa regionalnim putem Bajina Bašta – Valjevo. Veže i drinsku dolinu", kaže Radiša Božić iz Ovčinje.

Predsednik Mesne zajednice Gvozdac Miloje Nikolić ističe da je naročito teško zimi.

"Svaki dan se vuče mleko, deca svaki dan idu u školu. Vučemo maline – mi živimo od toga. Ne može da se ode kod lekara, pogotovo zimi", priča Miloje.

Andrija Nikolić iz Ovčinje kaže da više ne znaju kome da se obrate.

"Ovo nam je jedini način da mi, ako možemo, nešto dobijemo ili da se kompletno iselimo odavde", rekao je Andrija.

Sve do sada strpljivo su čekali, ali je, kažu, previše vremena i obećanja prošlo i ponovo su zabrinuti, jer uskoro će zima, a sa njom i problemi zbog oštećenog puta.

Od 2014. do sada, na tom putu sanirana su dva klizišta i uklonjeni mnogobrojni odroni, ali je to i dalje nedovoljno za bezbedan prolazak automobila, pre svega minibusa sa tridesetak đaka iz ovdašnjih sela.

"Najgore je zimi i po kiši. Kada bi se malo proširio put, na par mesta, bilo bi bolje", kaže vozač minibusa Vladimir Matić.

Za skromni budžet i opštinu koja je zbog poplava, pre četiri godine ostala bez više desetina kuća, mostova, i sa 1.300 kilometara oštećenih lokalnih puteva, ovo je, kažu, velika investicija.

"Jedina pomoć koju smo mi dobili na ovom putu od Republike jeste sanacija klizišta kod vozačke škole u koju je uloženo oko 18 miliona dinara. Planirano je za ovu godinu da se odradi jedan deo sanacije putnog pravca. Potpisan je ugovor sa izvođačem. Kiše nisu dozvolile da to odradimo ranije", objašnjava predsednik Opštine Bajina Bašta Radomir Filipović.

Kompletna sanacija i asfaltiranje, strmom liticom i stenama oivičenog puta uslediće, kako se nadaju, uz podršku republičkih institucija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара