Bukovička banja nagrađena za uspešnu konzervaciju

Specijalna bolnica "Bukovička banja" dobila je nagradu Evropske unije za kulturno nasleđe "Evropa Nostra" za projekat rekonstrukcije Paviljona "Knjaz Miloš". Povodom dobijanja prestižnog priznanja, u Aranđelovcu je organizovana svečanost. Od trideset nagrada koje je ove godine dodelila "Evorpa nostra", Srbija je osvojila tri.

U parku Bukovičke banje, jedinstvene galerije mermernih skluptura na otvorenom, okupili su se zvaničnici prestižnih institucija kulture Srbije i Evrope.

Ponosni domaćini predstavili su Povelju kojom je Evropska unija nagradila projekat rekonstrukcije prve srpske građevine od armiranog betona i prvog pogona za flaširanje mineralne vode, gotovo uništenog u majskim poplavama.

Ideja je, prema rečima dr Slobodana Prodanovića, direktora Specijalne bolnice za rehabilitaciju "Bukovička banja", da se sve mineralne vode iz okoline "dovedu" na jedno mesto - u prvu fabriku mineralne vode, i da omoguće pacijentima da, uz uputstvo lekara, "različitim kombinacijama mineralnih voda pomognu svom zdravlju".

Aranđelovačka specijalna bolnica nagrađena je za izuzetan uspeh u oblasti konzervacije.

Jedan izvanredan projekat uradjen sa puno stručnosti, sa puno ljubavi sa puno ponosa zaista nadam se da će to biti podstrek da se I dalje ulažu sredstva koja su potrebna za jednu potpunu renesansu ovog izuzetnog, izuzetnog prostora.  

"Izvanredan projekat, urađen stručno, sa mnogo ljubavi i ponosa", smatra Sneška Kvadvlih Mihailoviič, generalna sekretarka Udruženja "Evropa nostra". "Zaista se nadam da će to biti podstrek da se i dalje ulažu sredstva koja su potrebna za potpunu renesansu ovog izuzetnog prostora." 

Rekonstrukciju Paviljona "Knjaz Miloš" finanistali su Opština Aranđelovac, Kompanija "Knjaz Miloš", Specijalna bolnica za rehabilitaciju i Ambasada Norveške.

"Ovaj projekat smo započeli zato što smo mislili da je to odličan način da pomognemo lokalnom stanovništvu - tako što ćemo uložiti u privredu i turizam, a u isto vreme uložiti u zdravlje ovog regiona i zaštitu kulturnog nasleđa", objasnio je Arne Sanes Bjornstad, ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji.

Rekonstrukcija Paviljona "Knjaz Miloš" je tek početak - "Evropa nostra" voljna je da revitalizuje i druge kulturno-istorijske objekte u Aranđelovcu.

"Zaista je važno da ulažemo u naš park i da pokušamo da dopremo do tih fondova, do tih sredstava koje  lokalna samouprava i Vlada Republike Srbije možda nemaju u ovom trenutku", naglašava Bojan Radović, predsednik Opštine Aranđelovac.

Obnovljeni Paviljon "Knjaz Miloš" sada je lečilište i galerija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи