Da li su vlasnici auto-škola spremni za primenu novog pravilnika

Pravilnik o radu auto-škola, donet 2012. godine, u potpunosti će se primenjivati od 25. oktobra. Novi pravilnik, između ostalog, donosi i nove troškove za vlasnike auto-škola, a njegovu primenu u praksi kontrolisaće pripadnici saobraćajne policije.

Odlaganja više nema. Ko ne ispuni uslove neće moći da nastavi sa radom.

 

"Vozila za obuku vozača za B, C, C1, D kategoriju moraju imati ugrađen protivblokirajući sistem radnog kočenja, odnosno ABC sistem, zatim prilikom polaganja za C, C1, E kategoriju vozila moraju biti opterećena do 30 % svoje nosivosti. Takođe uvodi se novina prilikom polaganja poligonskog dela obuke za vozače B, E, C1, F, D1 i DE kategorije, to je radna vožnja unazad sa skretanjem pod pravim uglom, ulevo, odnosno udesno", kaže Vladimir Milićević iz Odseka za saobraćajno-tehničke poslove PU Kruševac.

U užičkom kraju sve auto-škole, a ima ih četrnaest, spremne su za primenu novih pravila.

"Morali smo da doradimo što se konkretno tiče poligona, kretanje uzbrdo, to je specifično i kod nas i u svim drugim gradovima", kaže Desimir Ignjatović, vlasnik auto-škole. "Postoji i jedna radnja koja se radi - kretanje uzbrdo mora da ima određeni nagib gde đaci moraju da zaustave radnju koja se takođe boduje na polaganju vozačkog ispita da na tom određenom nagibu krenu, a da vozilo ne krene unazad."

Na području koje pokriva Policijska uprava Kruševac, gde je u odnosu na broj stanovnika najviše auto-škola, čak 18, skoro sve ispunjavaju uslove za obuku vozača za B kategoriju.

"Svaka škola mora da ima određeno opterećenje za svoju vrstu vozila. To opterećenje za sada nije dovoljno definisano, ali treba na neki način da se verifikuje", kaže Milan Marić, vlasnik auto-škole. "Samom vožnjom pod opterećenjem imaćemo povećane troškove sa vozilima, povećanje potrošnje goriva, habanja guma i sve ostale uslove. Ostaje samo da se vlasnici škola snađu sa načinom opterećenja, stavljanja skidanja tereta na vozilu, uzimanja mernih listića ukoliko se insistira da pre svakog ispita se dokaže odnosno dokumentuje da vozilo ima toliko opterećenje koliko je propisano Zakonom."

Novonastali troškovi za vlasnike odraziće se i na cenu obuke koja košta 64.000 dinara, za putnička vozila, a za više kategorije još dodatnih 50.000 hiljada. Primenu odredbi u praksi kontrolisaće pripadnici saobraćajne policije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво