Kada deca idu u hraniteljske porodice

Prema podacima Mreže organizacija za decu Srbije više od 6000 dece izmešteno je iz svojih prorodica. Većina je smeštena u institucijama socijalne zaštite ili u hraniteljskim porodicama.

Zanemarivanje, zlostavljanje, neadekvatni uslovi za odrastanje i život, najčešći su razlozi zbog kojih se deca oduzimaju od roditelja i privremeno ili do kraja školovanja, smeštaju u hraniteljske porodice.

Hranitelji im pružaju bezbednost i ljubav, uslove za normalan život.

"Isto kao sa svojom decom se ponašam, tako da je lepo. Srodiš se sa njima, volimo se," kaže Zorica Rajković, hraniteljica iz Miloševca kod Smedereva.

Selo Miloševac kod Smedereva poznato je po hraniteljstvu. 180 mališana sada živi u 121 domaćinstvu.

Rad hranitelja kontroliše Centar za porodišni smeštaj i usvojenje.

"Oni su u obavezi da obezbede i garderobu i hranu i lekove, i udžbenike, apsolutno sve što je potrebno za odgoj deteta. Sa druge strane imaju oko 15 hiljada dinara za njihov rad," navodi Milica Lukić Momirović, v.d. direktora Centra za porodični smeštaj i usvojenje u Miloševcu.

U Vladičinom Hanu pre sedam godina troje dece je smešteno kod hranitelja i od tada nije bilo takvih slučajeva. Centar za socijalni rad i policija su preventivno na terenu.

"Jednom mesečno u večernjim satima naši predstavnici obilaze zajedno sa njima ulice i kafiće, da vide da li se dešava prosjačenje. Do sada nismo imali takvih slučajeva," kaže Ljubiša Mijajlović, direktor Centra za socijalni rad u Vladičinom Hanu.

Siromaštvo nije razlog za oduzimanje dece, ali je često kombinovano sa drugim problemima.

Neke lokalne samouprave vode računa o ekonomskom osnaživanju bioloških porodica, kako bi deca što pre mogla da se vrate roditeljima.

"Grad izlazi u susret kroz davanje jednokratne pomoći na koju ima pravo porodica, za nabavku ogreva, namirnica. Centar vrlo često daje i trenutne pomoći," objašnjava Danijela Milosavljević, većnica za socijalna pitanja u Vranju.

"Ono zašta se zalažemo da se sa državnog nivoa kreira nacionalni paket usluga podrške biološkim porodicama, koja bi bila finansirana budžetskim sredstvima Republike. Time bismo pružili šansu svima, svoj deci u celoj Srbiji, da u mnogo većoj meri žive sa svojim roditeljima," kaže Ljiljana Đorđević, rukovodilac Službe za zaštitu dece i mladih Centra za socijalni rad Kragujevac.

U Kragujevcu je prošle godine dvadesetoro dece izmešteno iz porodice, a petoro je vraćeno. U Vranju 52 hraniteljske porodice brinu o 67 dece.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво