Predah smeštaj za roditelje dece sa autizmom

Posle kancelarije u centru grada, članovi Udruženja za pomoć osobama sa autizmom iz Šapca, do kraja godine, trebalo bi da dobiju i objekat za boravak dece. Plac je poklonila crkva, a pomoć u izgradnji objekta od 140 kvadratnih metara pružiće im Fondacija "Humano srce Šapca", lokalna samouprava i privrednici iz tog kraja.

Osmogodišnji Nikola, ide u drugi razred, pored slaganja lego-kocki voli da vozi bicikl. Najviše vremena provodi sa majkom.

"Mnogo zavisi od roditelja, kao i svako drugo dete obolelo od autizma, zahteva konstantno praćenje i konstantan rad sa njim, pa imam problem kada treba da obavim nešto u gradu, ili da odem kod lekara ili uradim bilo šta drugo, ne mogu da ga ostavim samog ili sa bilo kim, zato što se deca teško adaptiraju na druge ljude koji nisu svakodnevno i više časova dnevno sa njima," kaže Božana Biškupović, Nikolina majka.

Objekat u Bogosavcu kod Šapca, imaće pored dnevne i 4 spavaće sobe sa kupatilom, kuhinju i terasu.

"Veliki iskorak, korak napred, u smislu da će roditelji moći da naprave predah od roditeljstva koje je teško, koje je iscrpljujuće i koje traje godinama, dakle, ceo život, i sa druge strane, značiće da se naša deca, polako integrišu u zajednicu, njihovo osamostaljivanje," navodi Vesna Pavlović, predsednica Udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

Probleme dece sa autizmom i njihovih roditelja, Ružica Popović počela je da rešava pre 10 - tak godina, kada je u okviru "Humanog srca Šapca", za njih otvorila besplatan Dnevni boravak.

Eparhija je za "Predah smeštaj" poklonila pola hektara zemlje u blizini parcele na kojoj gradi duhovno-sportski centar, a zatim je održano i donatorsko veče.

"Ovo je jedinstven primer da se zida kuća ovakvog tipa, u saradnji sa šabačkom eparhijom, "Humano srce Šapca", uz pomoć naših donatora i ljudi dobre volje, u shvrhu da pomognemo roditeljima prema kojima je život bio surov i nepravedan, da bi mogli svoju decu da ostave, tzv. predah smeštaj, da bi mogli da ih ostave na par dana, par nedelja, da bi obavili neke svoje aktivnosti,, koje ne mogu zato što zahteva 24 časovno nadzor nad tom decom jer nisu samostalna," kaže Ružica Popović, predsednica UO Fondacije "Humano srce Šapca".

Planirana je i izgradnja objekta za radnu terapiju i sredjivanje dvorišta u kojem će se deca igrati sa domaćim životinjama. Svaki korisnik, pored stručnog nadzora imaće i besplatne obroke.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво