Toplane spremne za grejnu sezonu

Od oko 60 toplana u Srbiji sve toplane su spremne za početak naredne grejne sezone. Toplane u Valjevu, Kruševcu i Smederevu imaju dovoljno energenata za početak grejne sezone, a tople probe počeće do petka. Zbog kvara, u Negotinu će radijatori biti hladni u 302 stana.

Zimnica je u teglama, ogrev se priprema, a Toplane su danas zvanično počele tehničke probe.

"Od oko 60 toplana u Srbiji sve toplane su spremne za početak naredne grejne sezone. Što se tiče toplih i hladnih proba neke toplane su već obavile tople probe u toku ovog prethodnog vikenda, neke će to uraditi danas ili u toku narednih dana, uglavnom svi će startovati 15. oktobra," kaže Dejan Stojanović, direktor Poslovng udruženja toplana Srbije.

U valjevskoj toplani spremni su da sezonu grejanja, po straroj ceni, za oko 5000 korisnika, kao i prethodnih godina, pocnu i ranije ukoliko bude neophodno. Tople probe počinju ove sedmice.

"Što se tiče zaliha energenta, u ovom slučaju trenutno mazuta, sada trenutno imamo oko 350 tona mazuta u rezervoaru koji je ukupno kapaciteta hiladu tona. Tih 390 tona je dovoljno za oktobar mesec bez nekih većih problema," kaže Zoran Stepanović, direktor JKP "Toplana" Valjevo.

I u Kruševcu će tople probe početi ove sedmice. Kruševačka toplana u sezonu ulazi sa 8000 tona uglja i mazuta što je dovoljno za dva meseca grejanja. U toku je nabavka uglja za celu grejnu sezonu.

U smederevskom preduzeću "Grejanje" početak sezone, ukoliko bude potrebno biće takođe ranije. U sezonu ulaze sa 250 tona mazuta.

Vladimir Kulagić, direktor JP "Grejanje" Smederevo kaže: "Za oktobar mesec imamo energente i ocekujem da dinamika nabavke bude usklađena sa vremenskom prognozom i onim što će se dešavati kasnije kad odmakne grejna sezona"

Na početku grejne sezone u Negotinu radijatori će biti hladni u 302 stana, što je nešto manje od petine grejne površine. Razlog je kvar iz marta ove godine, a javna nabavka za sanaciju toplovoda je u toku.

U toplanama koje koriste mazut, ukazuju na značajno veće troškove zbog poskupljenje ovog energenta. Valjevska toplana će do kraja godine početi i sa korišćenjem jeftinijeg komprimovanog prirodnog gas, kako bi cena grejanja ostala ista.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се