Prva lutkarska predstava leskovačkog teatra

Od osnivanja 1896. godine Narodno pozorište u Leskovcu nije imalo na repertoaru lutkarsku predstavu. Zato će "Mačak u čizmama" koju potpisuje reditelj Stojan Mladenović ostati zabeležena u istoriji ovog pozorišta. pozorište. Tom predstavom otvorena je nova sezona, tradicionalno u Dečjoj nedelji.

Tri decenije je Mirjana Ljubić-Antić na pozorišnim daskama. Prvakinja leskovačkog teatra prvi put u rukama drži lutku. Značajno iskustvo koje je obogatilo profesionalnu karijeru.

"Divno je što se ovo desilo. Rad nije bio lak nimalo, vidite i sami lutke su velike. Međutim nekako ceo ansambl je zdušno radio na svemu ovome," kaže glumica Mirjana Ljubić-Antić.

Lutkarska predstava nešto novo i za mlade glumce. Kažu lutkarstvo se ne izučava na našim glumačkim akademijama.

"Imali smo ogromnu pomoć profesora Miroslava Stoilova iz Bugarske koji nam je pokazao osnovne korake, kako voditi lutku, kako je pomerati, kako joj udahnuti život," navodi Filip Radivojević, glumac, a njegova koleginica Petra Dimitrijević dodaje:

"Lutkarska predstava je meni otkrila potpuno jedan novi svet, magije zapravo."

Potpuno drugačija slika u susednoj Bugarskoj gde i dvostruko manji gradovi od Leskovca imaju lutkarsku scenu. 10 lutaka, nešto većih od standardnih, urađene su u profesionalnom ateljeu u Sofiji, odakle stiže i scenograf.

"Lutkarska pozorišta uglavnom su sa duplo manjom salom nego što je leskovačko Narodno pozorište i ovde je bio veliki izazov da se naprave lutke u odnosu na veličinu sale," navodi Kristina Nedeva-Mladenović, scenograf i majstor lutaka.

Napravio je reditelj Stojan Mladenović veliki pomak. U predstavi "Mačak u čizmama" potpisuje još dramatizaciju i muziku.

"Vežbali su samo po dva sata da dišu zajedno sa lutkom, kako dišu tako su i pokretali lutke i neverovatna stvar zaista se radujem, uspeli su da naprave dobru predstavu za jako kratko vreme," ističe reditelj Stojan Mladenović.

Premijera u podne u dečjoj nedelji kao dar najmlađim sugrađanima.

"Narodno pozorište poklanja deci Predškolske ustanove predstavu i đacima prvacima," kaže Biljana Grozdanović, pomoćnik direktora Narodnog pozorišta Leskovac.

Nova sezona je dobro počela. Da li je ova predstava prekretnica u radu s obzirom na priče po gradskim kuloarima o promeni rukovodstva pozorišta. U svakom slučaju daleko kvalitetniji repertoar, gostujući reditelji, povratak na festivale pozorištu koje je osnovao Radoje Domanović su neophodni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара