Komunikacija dobra prevencija vršnjačkog nasilja

"Moje pravo da živim srećno i zdravo, bez nasilja" - moto je ovogodišnje dečije nedelje u Srbiji. Zahvaljujući dobroj komunikaciji, strpljenju i poštovanju različitosti u šabačkoj školi ,,Nata Jeličić" rešena su dva problema emocionanog i elektronskog nasilja.

Lara, Aleksandar i Lazar stariji su šabački osnovci i kažu da su srećna deca, pre svega, zahvaljujući porodici. Kako su nam ispričali, neželjeno ponašanje i vršnjačko nasilje posledica su puberteta i najčešće lošeg odnosa sa roditeljima.

"To počinje obično s vređnjem, što posle može dovesti do fizičkog kontakta, ali nasilje ne mora biti takvo, može biti i elektronsko što je dosta često sada," kaže Lara Stojanović, učenica 7. razred šabačke OŠ "Nata Jeličić".

Da se zbog brzog načina života, sve manje ima vremena posvećuje deci, saglasni su i roditelji, koji se, kako kažu najviše interesuju za ocene, pa tek onda za ponašanje i boravak deteta u školi.

"Svaki roditelj bi trebalo da odvoji dnevno, po mom mišljenju, sat vremena za izuzetnu komuikaciju, a ta komunikacija sa svojim deteteom se mora sastojati od razumevanja i tolerancije i topih reči," navodi Branka Lugonja, roditelj.

Zahvaljujući dobroj komunikaciji, strpljenju i poštovanju različitosti u školi "Nata Jeličić" rešena su dva problema emocionanog i elektronskog nasilja, posle čega su učenici čak počeli i da se druže.

"Tu treba mnogo truda i posvećenosti i dobre volje i sa jedne i sa druge strane da se problem reši. Nekada su nam tu najbolji saradnici učenici, deca, oni su tu da nakon toga, posle nekog vremena , oni su spremni da ulože dosta truda da se drugarski odnosi poprave," objašnjava Slobodanka Aleksić, psiholog u OŠ ,,Nata Jeličić".

Kada ponestane strpljenja, angažuju se i nadležni u Centru za socijalni rad gde su nam rekli da je broj prijava vršnjačkog nasilja i nasilja u porodici u porastu, zbog čega već 15 godina radi savetovalište.

"U najvećem broju slučajeva, završi se na savetodavnom razgovoru i uključivanjem eventualnim u savetovalište. Jedan manji broj tih prijava dalje kreće u u neku ozbiljniju priču," kaže Vesna Brajić, rukovodilac Službe za zaštitu dece i omladine Centra za soijalni rad u Šapcu.

Stručnjaci navode i da posle sukoba, deca obično kažu "Samo smo se igrali" zbog čega ih na časovima i radionicama uče da poštuju različitosti i prihvate odgovornost za svoje postupke.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво