Ekološki kamp za đake na Jastrepcu

Od sredine septembra do kraja oktobra na Jastrepcu će boraviti tri stotine učenika viših razreda kruševačkih osnovnih škola sa nastavnicima biologije. "Otkrijmo Jastrebac" naziv je eko-kampa čiji je cilj podizanje ekološke svesti i odmor u prirodi bez kompjutera i mobilnih telefona.

Škole u prirodi omogućile su kruševačkim osnovcima upoznavanje sa prirodnim bogatstvima mnogih planina i jezera u Srbiji, ali ne i njima najbliže, najšumovitije planine, Jastrepca na samo dvadesetak kilometara od mesta gde žive.

Eko kamp se finansira iz budžeta Grada i to naglašavaju skromnim sredstvima, jer su se u njegovu realizaciju uključili autoprevoznici, kruševački privrednici, Javno preduzeće "Srbija šume" i naravno vojnici kao instruktori za snalaženje u prirodi.

"To su sve vannastavne aktivnosti na kojima učenici proširuju svoja znanja iz biologije i geografije . Upravo imamo topografske karte koje ovde Vojska Srbije pokazuje karte, tako da se učenici upoznaju i sa kompasom i sa radom u prirodi u praksi", objašnjava Olivera Kolarić, koordinator projekta "Otkrijmo Jastrebac".

"Cilj ovog našeg projekta jeste da približimo deci prirodu. Da one prirodne resurse i one prirodne lepote koje mi imamo u Kruševcu na teritoriji našeg grada zaista iskoristimo na najbolji mogući način, a pre svega da decu upoznamo sa ovom prelepom planinom koja je bogata i biljnim i životinjskim svetom, a koju mi na žalost ne posećujemo dovoljno", navodi Olivera Drenovac, pomoćnica gradonačelnice za ekologiju, održivi razvoj i energetiku.

Sličan kamp održan je prošle godine u Ribarskoj Banji. I tada se kao i ove prijavilo mnogo đaka.

Deca vole prirodu i ne snose krivicu za nepoznavanje toponima, naziva reka, jezera i planinskih vrhova u okruženju. Krivi su odrasli koji su zaboravili da su im roditelji i učitelji govorili:"Upoznaj svoj kraj, da bi ga više voleo". Dodajemo i čuvao.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво