Park skulptura od drveta u Jasenovu

U Jasenovu, malom selu u belocrkvanskoj opštini, nalazi se najveći park skulptura od punog drveta u ovom delu Evrope. Dela u parku umetnici iz zemlje i inostranstva stvarali su poslednjih trinaest godina.

Kroz Jasenovo protiče mala reka Karaš a na obodima rečice nalazi se park koji izgleda kao začarana šuma, zahvaljujući skulpturama od punog drveta koje su različiti umetnici iz zemlje i inostranstva klesali poslednjih 13 godina.

"Park skulptura u Jasenovu gde se sada nalazimo je stvarno jedna jedinstvena celina, ovo se može smatrati najvećim parkom skulptura u punom drvetu u ovom delu Evrope, koji je postavljen na otovorenom prostoru", objašnjava Igor Bokun, kustos muzeja u Beloj Crkvi.

Park drvenih skulptura nastao je u okviru vajarske kolonije koja je počela da funkcioniše 2006. godine na inicijativu advokata Srpka Savića, koji živi i radi u Beogradu ali je poreklom iz sela Jasenova.

Za trinaest godina kolonije, nastao je park sa više od stotinu skulptura izrađenih u punom drvetu.

"Bila je jedna predivna metafora koja me jako inspirisala da se radi samo u jasenu, vezano za ime sela, jasen - Jasenovo, međutim nastali su problemi oko nabavke drveta, a jasen je inače poznat kao jako kvalitetan materijal za pravljenje skulptura u drvetu", objašnjava Nenad Bračić, vajar iz Bele Crkve.

U međuvremenu umetnici su ipak sami birali drvo od kojeg će izrađivati skulpture, a često ostavljaju i uputstva kako da se zaštite kako godinama ne bi propadale.

Do sada samo jedna skulpura nije odolela zubu vremena i jedna je ukradena. Međutim više od devedeset skulptura u dobrom je stanju, očuvane i zaštićene predstavljaju predivan prozor u sred šume, a samo par metara dalje nalaze se slapovi reke Karaš, pa celokupna slika izgleda bajkovito.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи