Klek - mesto gde rastu šampioni

Kada se govori o razvoju odbojke u Srbiji, nezaobilazna je priča o selu Klek kod Zrenjanina u kome živi nešto više od dve hiljade stanovnika. Od 1995. se nijedno veliko takmičenje nije prošlo bez predstavnika iz ovog sela. Na upravo završenom svetskom prvenstvu je to bio selektor Srbije Nikola Grbić.

Pre dvadeset dve godine su prvi put braća Nikola i Vladimir Grbić sa ostalim osvajačima olimpijskih medalja u Atlanti svečano dočekani u svom rodnom selu. Od tada traje niz uspeha, dočeka i slavlja.

Nikola Grbić niže dobre rezultate i kao selektor, a sve je počelo ovde, na prašnjavom terenu pored rodne kuće. To je mesto gde se i danas svakodnevno igra odbojka i to je jedan od razloga što je ovo selo odbojke.

"Odbojku volim, treniram je već osam godina i uzor mi je Nikola Grbić", ističe Mihajlo Tanović. "Zbog njega sam počeo da igram odbojku."

Treniraju tri puta nedeljno, kaže Mihajlo Majstorović:

"U ekipi sam tehničar i uzor mi je Vanja Grbić. Kada nisu treninzi dolazimo na centar da igramo, da se družimo i ponekad nas posećuje Vanja Grbić."

Selo Klek je imalo šampiona SFRJ u muškoj konkurenciji 1972. godine. Bilo je to odbojkaško čudo, ali i pelcer za stvaranje nečega što se zove klečanska škola odbojke.

Treneri koji sada uče decu Kleka odbojci kažu da selektor Nikola Grbić i danas na velikoj sceni koristi neke detalje ovdašnjeg pristupa ovom sportu.

"Neki mali segmenti klečanske škole odbojke se vide", naglašava Radovan Sušić, trener mlađih katrgorija OK Klek. "To je dobar prijem odbojkaša. Odbojkaši koji igraju na poziciji primača nose nešto od klečanske škole odbojke. Svaki savet koji on nama da, kako da radimo sa decom, on primenjuje sam na utakmicama reprezentacije."

Da u Kleku ništa nije slučajno kada je odbojci reč, svedoči i uspešan razvoj ženske ekipe. Devojke Kleka su takođe u istoriji bile među najboljim domaćim klubovima, a ovih dana će drugu uzastopnu sezonu početi kao superligaši.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво