Kostimi Jelene Janjatović - od skice do scene

Novu sezonu kragujevački Knjaževsko srpski teatar počinje premijerom tinejdžerske predstave "Ko nema u vugla, gugla". Kostime je radila Jelena Janjatović, kostimografkinja u čijim su kreacijama igrali u pedesetak predstava. Pogledajte kako nastaje pozorišni kostim, šta znači glumcima, reditelju.

Reditelj i glumci na čitaćim probama, a kostimograf u svetu boja, materijala, skica. Od zajedničke ideje, želje i maštanja do gotovog kostima u kojem glumci jedva čekaju da zaigraju na sceni, potrebno je mnogo rada, a vremena i para uvek je malo.

Zato su tu i majstori krojači da sa kostimografom ponekad i od kesa naprave balsku haljinu. Izrada kostima u ateljeu i u krojačnici traje dve nedelje, a objedinjuju sve.

"Vizija reditelja, zatim scenografsko rešenje, tu je zatim muzika, scenski pokret, svetlo, zatim i sam glumac, njegova izražajnost, oživljavanje lika sa nekim mojim viđenjem predstave i lika koji želim da prikažem", objašnjava kostimografkinja Jelena Janjatović.

Jelena je kreirala kostime za pedesetak predstava u Knjaževsko srpskom teatru. U njenim kreacijama zaigraće na premijeri tinejdžerske predstave "Ko nema u vugla, gugla", kojom počinje nova sezona u najstarijem srpskiom pozorištu.

"Kostim određuje kakvi će biti likovi", ističe rediteljka Slađana Kilibarda, "tako da što bolje kostimograf odradi svoj posao zajedno sa mnom, to će glumac bolje odigrati svoju ulogu i biti uverljiviji." 

"Kostim pomogne i da se dođe do neke ideje koja je vezana za lik i tako dalje, tako da je kostim veoma bitan faktor za glumca", kaže glumac Bogdan Milojević. 

Ko nije uživao u magiji pozorišne igre u kragujevačkom teatru, Jelenine kostime može da vidi u Univerzitetskoj galeriji.

Pozorišni kostim i taj kreativni čin umetničkog izražavanja kostimografkinja Knjaževsko srpskog teatra predstavila je na izložbi "Od skice do scene".

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи