Smederevska Palanka: Krstovdanski vašar

Danas se u Smederevskoj Palanci održava 184. Krstovdanski vašar na koji dolaze posetioci iz svih krajeva Srbije i regiona. Čuveni vašar jedan je od tri najveća u regionu.

 

Duž ulice Stanoja Glavaša su tezge sa rukotvorinama zanatlija iz cele Srbije, a ona vodi do platoa od šest hektara gde svaki kupac može da pronađe nešto za sebe. I da spusti cenu, jer je u tome suština.

"Cene su prikladne, nego je malo besparica, inače zato je vašar - da se pogađa, pa sad mušterija gde hoće da kupi. Za to je vašar", kaže Živko Đorđević, iz Trstenika.

Krstovdanski vašar postoji gotovo dva veka, prvobitno zamišljen kao skup poljoprivrednika, zanatlija i trgovaca zarad razmene iskustava i robe, danas je akcenat na zabavi, ali lepo se i zaradi.

"Smederevska Palanka mi je jedan od naboljih vašara, narod se ne cenjka puno, ko može kupi, ko poželi da mu spustiš cenu za 50 dinara ili 100 dinara, ti to uradiš, zadovoljna sam sa tim mušterijama jako", kaže Stoja Lazić, iz Užica.

Ove godine, u okviru manifestacije, na gradskom trgu održavaju se koncerti neafirmisanih bendova, ali i nastupi KUD-ova. Tu se prodaje cveće i med.

"Pčelinji proizvodi, imamo meleme za vene, za reumu i naravno med, ovaj, bagremov, livadski med, ove godine nismo imali sreće sa lipom, ali to je što je", kaže Radoslav Živković, iz Beograda.

Ovu manifestaciju svake godine poseti 200 hiljada turista iz zemlje i regiona, a ono što je zanimljivo jeste da Krstovdanske dane obavezno posećuju i ljudi rođeni u Smederevskoj Palanci koji žive u inostranstvu i svoj odmor planiraju upravo prema ovom vašaru.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара