Leskovac: investicije i zapošljavanje

Do kraja godine, nove fabrike u Leskovcu otvoriće južnokorejska JURA i britanski DELFI, dok će turski DžINSI proširiti proizvodnju. Novih radnih mesta biće i u grčkom LeskoBegsu, nemačkom LIDL-u. Ukupno oko 3.000. Trenutno u Leskovcu ima 15.750 nezaposlenih, što je 7.000 manje nego u januaru 2014. godine.

Prvi korak napravila je nemačka kompanija Falke. Za njom mađarski, italijanski, turski, grčki investitori. Uz domaće, potpuno su promenili izgled severne industrijske zone. To najbolje osećaju radnici koji sve lakše dolaze do posla.

"Završila sam visoko-tehnološku školu tekstilno inženjerstvo, na birou sam bila kratko vreme", kaže Sandra Stojadinović, radnica "Autostopa".

Zadovoljan povoljnim poslovnim okruženjem i radnicima grčki Autostop je za 5 godina povećao broj zaposlenih sa 50 na 606. Prošle, 2017. godine proizvedeno je 650.000 patosnica i 32.000 presvlaka za Tojotina vozila.

Panajotis Picikos, vlasnik fabrike "Autostop" kaže da već imaju planove za proširenje svojih proizvodnih linija koje će vrlo brzo da krenu: "Pedeset novih radnih mesta najavljuje se u drugoj grčkoj fabrici koja proizvodi vreće za industrijsku proizvodnju. Dvadesetak metara dalje, sve je spremno za prelazak turskog Džinsija u novi pogon, nekadašnju Sintetiku, koju je grad kupio i renovirao. U narednih godinu dana biće oko 3000 radnih mesta".

"Jura je napravila sada jednu potpuno novu fabriku gde ne smete da imate prašinu ni u tragovima, ulazi se sa antistatičnom obućom, ulazi se sa posebnom garderobom. Sve je kompjuterizovano, nešto što ne postoji ne samo u Srbiji, već u Evropi", kaže Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

Vrlo brzo britanska kompanija Delfi i zvanično će otvoriti u Leskovcu fabriku Aptiv Pakard. Biće posla za bar 2000 ljudi. Prvih 50 posle obuke u Rumuniji već je angažovano.

Počeli su i razgovori sa italijanskom kompanijom koja bi u Leskovcu proizvodila male kućne aparate i zaposlila oko 2000 ljudi. Problem bi mogla da bude visokoobrazovana radna snaga. Leskovac nema dovoljno nezaposlenih inženjera.

"Na našoj evidenciji ima tridesetak lica mašinske i elektro struke, ali je starosna granica nepovoljna, odnosno to su ljudi stariji od 50 godina", kaže Marija Stevanović iz filijale NSZ u Leskovcu.

Za 4,5 godine broj nezaposlenih u Leskovcu manji je za 7.000 lica. Do posla uskoro i trgovci u objektu nemačkog Lidla koji je kompletno završen, ali i jedan broj vaspitača u fabričkom vrtiću grčkog Autostopa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво