Smanjena smrtnost od moždanog udara

Moždani udar više nije bauk, kažu neurolozi, koji su se okupili na simpozijumu u Nišu. Za dobre rezultate najzaslužnija je, pored savremene opreme, i obučenost lekara.

Klikina za neurologiju u Nišu u odnosu na druge univerzitetske centre, specifična je po broju pacijenata jer brine o teritoriji na kojoj živi više od dva i po miliona ljudi.

Više puta seljena, Klinika za neurologiju danas u novom Kliničkom centru - konačno ima više prostora i savremenu opremu za lečenje najtežih bolesnika. Od moždanog udara na ovoj klinici godišnje se leči više od hiljadu pacijenat.

"Nastaje tako što se krvni sud u mozgu zapuši, a naš cilj i cilj urgentne terapije moždanog udara, je rekanalazicaija tog krvnog suda koji ishranjuje deo mozga. Zato je neophodno da pacijenti dođu u prvih tri i po, četiri sata od početka tegoba. A tegobe su - trnjenje ili slabost ruku ili nogu, prolaznog zamagljenje vida, smetnje u govoru, vrtoglavice ili nestabilnost pri hodu", objašnjava dr Vuk Milošević, sa Klinike za neurologiju u Nišu.

"Neulogija se nekada smatrala nihilističkom i fatalističkom granom, pa je tako i nervno odeljenje u Nišu, pre 65 godina, počelo da radi u baraci. Neurolozi kažu da njihova grana poslednjih godina doživljava procvat", kaže prof. dr Mirjana Živković, direktorka Klinike za neurologiju u Nišu.

Od moždanog udara nekada je umirao svaki drugi pacijent, stopa stmrtnosti je bila viša od 50, danas je manja od 20 posto.

Stručni skupovi lekarima služe da razmene iskustva, odmere i uporede svoje snage u odnosu na Srbiju i svet. Iz Niša poručuju da su srpski neurolozi na dobrom putu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи