Šeststo godina manastira u Čestinu

Manastir Kamenac u Čestinu, kod Knića, obeležava šest vekova postojanja i slavu Malu Gospojinu. U manastirkom dvorištu se nalazi i škola koja je obeležila dvesta godina rada.

Oko pet hiljada ljudi okupilo se ispred manastira koji vekovima prkosi vremenu. Svečanost je počela liturgijom koja je održana na svečanoj bini, kako bi vernici u crkvi mogli da se pomole i zapale sveće u porti manastira

"Kada čovek proslavlja svaki dan, svaku godinu svog rođenja, velika je radost, a zamislite 600 godina", ističe protonamesnik Episkopije žičke Aleksandar Jevtić. "Ovaj manastir je po predanju osnovao despot Stefan Lazarević."  

Kamenac je podignut krajem 14. i početkom 15. veka. Bio je muški manastir sve do 1966. godine, kada je odlukom crkvenih vlasti postao ženski. Sada je tu sedam monahinja - one su  danas ugostile veliki broj vernika koji su doputovali iz cele Srbije i sveta, kao i predstavnike svih državnih institucija. 

"Pre šest vekova su naši preci ovde kamen sakupljali i sazidali ovu svetinju, sačuvali naša šumadijska i gružanska sela", kaže predsednik Opštine Knić Miroslav Nikolić, "sada je na nama da to razvijamo i ojačamo."  

I vernici su se potrudili da šeststoti rođendan manastira obeleže na lep način - Jana Petrović iz Beograda je napravila tortu:

"Za manastir Kamenac sam vezana prvenstveno zbog svojih predaka koji su ovde kršteni, a kasnije sam se i ja ovde krstila."  

Iza crkve nalazi se veća zgrada, jedna od najstarijih škola u Srbiji. Izgrađena još 1818. godine.

"Ja sam radio kad nije bilo svetla, pod lampom čitao knjige iz naše školske biblioteke", kaže nekadašnji direktor škole Sreten Marković.

Milenko Neborišević u prvi razred ove škole upisao se 1948. godine: "Bilo je mnogo đaka ovde, puno dvorište nismo mogli da stanemo."

Škola je danas zatvorena jer u Čestinu više nema đaka.

Manastir ne raspolaže pisanim podacima o nastanku. U narodnom sećanju ostalo je da je nekoliko puta bio skrnavljen i paljen, ali nikad nije napuštan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво