Oronule fasade ugrožavaju bezbednost građana

Pre nekoliko dana sa jedne visoke zgrade u centru Pirota pala je ploča sa krova. Srećom, niko od prolaznika nije povređen. Međutim, opasnost od urušavanja postoji i dalje.

Posebno zabrinjava činjenica da se između dve zgrade sa kojih padaju ploče nalazi igralište na kojem uvek ima dece i prolaznika.

Ozbiljno upozorenje, ali ga izgleda tako ne shvataju oni koji tuda svakodnevno prolaze. Nimalo naivno, s obzirom na to da opasnost u vidu teških, azbestnih komada, vreba sa trideset metara visine.

"Skoro je čovek išao sa devojčicom od dve godine, i to je palo ispred devojčice. Ovamo je isto padalo iz ove žute zgrade", kaže Brankica Antić.

"Leti i nije toliko kritično, mada evo i sada se to desilo. A kada se atmosferske prilike promene, kada sneg počne da pritiska te ploče, to može da bude veoma opasno", objašnjava Miloš Colić.

Nadležna inspekcija upoznata je sa ovim problemom izazvanim, pre svega prokišnjavanjem krova. Međutim, stambeni objekti su u nadležnosti vlasnika stanova, a sada upravnika stambenih zajednica koji su dužni da imaju plan i program održavanja zgrada.

"Jedino mora da se obezbedi da se ne prolazi tu, da se nekako zaštiti taj prostor. I da donesemo odluku, da li da im naložimo sanaciju, ograđivanje samih zgrada. To ćemo tek da vidimo, kada oni donesu dokumentaciju", kaže Božidar Ristić,šef odseka za inspecijske poslove.

Upravnici ovih zgrada nisu želeli pred kamere, ali, kako kažu, ne sede skrštenih ruku. Razgovarali su sa stanarima i tvrde da velika većina njih ne želi da izdvaja dodatna sredstva. U pitanju je zaista velika investicija - sanacija čitavog krova koštala bi preko 60 hiljada evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво