U Srbiji osigurano samo pet odsto domaćih životinja

Svega pet odsto domaćih životinja koje se gaje u Srbiji, ima polisu osiguranja. To je dvostruko manje od biljne proizvodnje koja je pokrivena sa 10 do 12 procenata.

Treća generacija Živanovića iz Lužnica bavi se stočarstvom. Imaju dvadesetak grla, krava i lipicanera i obrađuju 34 hektara zemlje, kako bi obezbedili stočnu hranu.

Useve osiguravaju, ali ne i životinje jer, kažu, nemaju računa. Polisa ne pokriva najčešće rizike, povrede pri utovaru i istovaru na sajmovima, na kojima godinama učestvuju i imaju šampionska grla.

"Ne prihvataju osiguranje, snošenje rizika telenja, tu je jedini rizik kod priplodnih grla i ne vidimo razlog da je potrebno osigurati grlo iz razloga zato što gde je rizik oni ne prihvataju", kaže Dragan Živanović, stočar iz Lužnica.

U Pirotu je, zahvaljujući subvencijama, poslednjih godina udvostručen broj gazdinstava koja osiguravaju životinje. Grad je 2013. isplatio 400.000 dinara, a ove godine će stočari za osiguranje dobiti 10 puta više.

"Trideset odsto koliko smo 2013. subvencionisali došli smo do 60 odsto - upravo da motivišemo ljude da shvate prednosti osiguranja i koliko im to znači ako dođe do štete", kaže Vesna Lazarević, stručni saradnik za poljoprivredu grada Pirota.

I osiguravajuća društva ističu prednosti osiguranja životinja. Ulaganja u stočarstvo su velika, a bolesti i uginuća životinja, ukoliko nisu osigurane, mogu ugroziti proizvodnju.

"Stočarska proizvodnja izaziva, odnosno uzrokuje najveća ulaganja tako da je u tom smislu ukoliko se dese nepredviđeni događaji, osiguranje životinja se predstavlja kao logičan sled za premošćavanje sa eventualnih gubitaka koji mogu da dođu", objašnjava Miloš Milosavljević iz "Dunav osiguranja" Kragujevac.

Za osiguranje priplodne krave čija je vrednost 140.000 dinara, polisa za godinu dana košta devet i po hiljada dinara, za tovne svinje za četiri meseca osiguranje je oko 700 dinara.

Lokalne samouprave i država stočarima vraćaju 70 odsto plaćenih premija kako bi podstakli održivi razvoj i profitabilnost stočarske proizvodnje u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво