Rod kukurza dobar, poljoprivrednici nezadovoljni cenom

Rod kukuruza u šabačkom kraju je oko osam tona po hektaru, što je prema rečima poljoprivrednika dobro, ali manje od očekivanog prinosa. Berba je počela ranije, i završena na oko 30% parcela.

Marko Gladović iz Jevremovca počeo je da bere ranu sortu kukuruza. Prinosom je zadovoljan, ali ne i cenom, zbog čega će rod sa pet hektara uskladištiti kod kuće.

"Nas poljoprivrednike najviše muči cena. Očekuje se cena od četrnaest dinara, a ja ću svoj kukuruz da ostavim na tavanu, i čekati bolju cenu. Kakva je godina bila, očekivali smo veći prinos, mislili smo da će to preči preko 10 tona, ali to je, u zavisnosti od agrotehnike, oko osam tona", objašnjava Marko Gladović iz Jevemovca.

Kukuruza će, kažu poljoprivrednici, biti dovoljno za ishranu stoke. Od niske otkupne cene, veća briga su lopovi na njivama.

„Ove godine smo imali oko desetak kilometara, skinuli smo oko tri hekatara. Jedan hektar smo skinuli prinudno zbog učestalih krađa na njivama. Prinos je solidan, oko devet tona po hektaru, vlaga je - uglavnom ćemo sve ostaviti kod kuće", kaže Milorad Gajić iz Jevremovca.

Na pojedinim parcelama gde je primenjana puna agrethnika, prinos je i do 14 tona po hektaru, tvrde agrnomi. Kvalitet zrna je dobar, a ratarima savetuju oprez kod skladištenja.

"Vlaga se kreće, zavisno od hibrida, od četrnaest pa čak do dvadest odsto. Sa berbom kukuruza ne treba žuriti, mi očekujemo sledeće nedelje da to bude neka ubrzana berba, odnosno taj neki tok koji inače i jeste, tako da, ukoliko se skladišti kukuruz u zrnu, treba sačekati da vlaga spadne ispod 14%", objašnjava Svetlana Zlatarić, iz poljoprivredne stručne službe Šabac.

Na teritoriji Šapca, i u tri okolne opštine, kukuruz je posejan na oko šezdesetpet hiljada hekatara. Očekuje se da će berba biti završena za desetak dana, kako bi poljoprivrednici na vreme mogli da pripremi zemljište za jesenju setvu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се