Malvina Hofman – priča o ljubavi i smrti, o Srbima i Amerikancima

Izložba "Ko je Malvina Hofman" organizovana je u Narodnom muzeju u Kragujevcu. Čuvena amrička vajarka 20. veka Malvina Hofman autorka je poznatog plakata "Srbiji je potrebna vaša pomoć", a malo je poznato da je svojim mnogobrojnim aktivnostima pružila pomoć Srbiji u Velikom ratu, rekao je autor izložbe Vladimir Čeh.

Malvina Hofman je čuvena američka vajarka, slikarka, humanistkinja i autorka plakata na kome je srpski vojnik snimljen u samrtnom času na putu za Plavu grobnicu.

Njegov lik postavila je na bronzanu skulpturu "Svetog Franje" koja se nalazi ispred bolnice "Mejo" u Ročesteru, a za potrebe izložbe napravljena je replika pomoću 3D štampača.

Priča o plakatu Malvine Hofman je veličanstvena – govori o ljubavi, smrti, o Srbima i Amerikancima.

"Ponosni smo što imamo snažno prijateljstvo sa Srbijom i ova umetnost priča mnogo o tome", rekao je na izložbi ataše za kulturu Ambasade SAD u Srbiji Majkl Braun.

Za tragičnu sudbinu Srbije vajarka je saznala od svog prijatelja pukovnika Milana Pribićevića koji je bio izaslanik srpske vlade u Americi, gde je otišao da sakuplja dobrovoljce i pomoć za Srbiju.

Njegov portret je napravila u bronzi pod nazivom "Moderni krstaš" koji se nalazi u Metropoliten muzeju. U vezi sa tim jednom je izjavila "obožavanje heroja formiralo je veliki deo mog emotivnog života".

"Mi smo u Srbiji možda malo znali o Malvini ako smo studirali vajarstvo, ali o velikoj pomoći koju je ona organizovala tokom celog svog života u Prvom svetskom ratu, između dva rata, pa i u Drugom svetskom ratu – nismo ništa znali", rekao je autor izložbe Vladimir Čeh.

Autor izložbe prvi put u deset gradova Srbije objavljuje 18 crteža koje je Malvina uradila putujući po Srbiji 1919. godine.

Hofmanova nije izradila nijedan plakat posvećen nekom drugom narodu, već samo srpskom, kaže autor izložbe.

Izložba o Malvini Hofman deo je projekta "Srbija, rat i plakat: 1914-1918" koji je, u okviru obeležavanja stogodišnjice Velikog rata, realizovao Institut za istoriju oglašavanja, uz podršku ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i ambasade SAD u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи