Kraljevo: Pomoć za mlade preduzetnike

U Kraljevu su dodeljena 124 ugovora za subvenciju za samozapošljavanje. Njih su dobili preduzetnici sa teritorije grada koji su u toku ove godine pokrenuli biznis, a novac za subvencije obezbedđen je kroz finansijsku podršku Evropske unije Nacionalnoj službi za zapošljavanje, kao i iz budžeta grada Kraljeva.

Svoje umeće pravljenja kolača Ivana Belojica je često pokazivala prijateljima. Na njihov nagovor je odlučila da pokuša da od toga i zarađuje. Ulazak u preduzetničke vode je ne plaši.

"Svaki naravno je početak težak, ali nekako smo pozitivni i optimistični u svemu tome zato što su ovi kolačići nesvakidašnji i poznati su po svom dekorativnom izgledu i popularni su jako sada na ovim društvenim mrežama tako da ćemo se voditi time", kaže Ivana Belojica, preduzetnica.

Još 123 preduzetnika dobila su od 180.000 do 220.000 dinara. Pomoć koja, po rečima arhitekte Stefana Raškovića, znači svakom početniku.

"Da, nije velika ali ipak daje neki vetar u leđa. Bila mi ježelja da imam svoj biro. Sad naravno tu ima poteškoća, ali poteškoće su tu da ih prevazilazimo", navodi Stefan Rašković, arhitekta.

Pri dodeli subvencija, prednost su imali oni koji se bave proizvodnim i uslužnim zanatstvom, intelektualnim i zdravstvenim uslugama.

Snežana Prelić, direktorka Filijale NSZ u Kraljevu objašnjava: „Šezdeset odsto od ukupnog broja danas su upravo žene. Jedan značajan podsticaj ženskom preduzetništvu. Ali možemo da kažemo da je jako prisutno i omladinsko preduzetništvo, pa i porodično preduzetništvo".

"Ono što je značajno jeste da svi ovi ljudi žele da pokrenu sopstveni posao, da sami zarađuju, da se nađu na tržištu", kaže Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Preduzetnici koji su dobili podsticaj moraju da rade bar godinu dana i redovno izmiruju dažbine državi. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, najmanje 30 odsto njih opstane na tržištu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара