Šabački vašar na novoj lokaciji

Ove godine čuveni vašar u Šapcu održava se na novoj lokaciji. Kako će promena mesta uticati na broj posetilaca i poslovanje zakupaca, znaće se na kraju vašara.

Za Šapčane nema dvoumljenja oko odgovora na stihove poznate pesme ,,Hoćemo li u Šabac na vašar". Na vašar se obavezno ide - i tako je već ceo vek, otkako postoji Malogospojinski panađur.

Ove godine, međutim, nova lokacija pokrenula je pitanje u javnosti kakav će biti ekonomski saldo.

"Kad sumiramo na kraju rezultate videćemo da li će se isplatiti nadamo se da bude lepo vreme", kaže jedan od prodavaca na vašaru, a njegov kolega dodaje: „Tri dana sam ovde još ni ulogu nisam vratio."

"Platio sam 9.100 po metru,ako bude posetilaca biće i prodaje biću zadovoljan" nada se trgovac na vašaru.

Snežana Đokić, direktorka JKP ,,Stari grad" Šabac najavljuje: "Tek predstoji izdavanje prostora za tri dana to su prostori za zakupce koji se ne zadržavaju desetak dana kao ovi drugi, tako da će broj izdavača biti veći."

Konačan bilans u nedelju, ali se ovde svaki dan svode računice. A one kažu da se na vašaru i troši i ulaže. Za opremanje ovih novih 10 hektara grad investira oko 10 miliona dinara.

Zarada je od izdatog prostora. A ove godine ima ga više -  tezgama su postavljene na 1.200 kvadratnih metara, šatre na 1.800 kv. metara, zabavni park na 2,5 hektara. Za prodaju, kvadratni metar je od 4.200 do 9.100 dinara, a da se pojede, popije, proveseli i zaradi pod najvećom šatrom plaća se 350.000 dinara.

Na vašaru se svakodnevno prazne novčanici, brojni su Šapčani koji gotovo svih deset dana dolaze. Od liciderskog srca i nameštaja do veša na kilo i zarđalih šrafova. Prodaje se ali i kupuje zaista sve - od novog do starog. Tokom dana većinom pazar a uveče zabava.

Za vašarske dana pod jednom šatrom očekuju da se na ražnju ispeče i proda 150 prasića i jagnjića. Koliko se okrene vožnji na vašarskim spravama to ne može niko da izbroji. Dok novu lokaciju neki kritikuju s argumentom da je time narušen brend, mnogima je vašar organizovaniji, uređeniji i čistiji. Tako je i u vašarskoj ekonomiji: struje se potroši oko milion dinara.

Novina je i podest za vašarski selfi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво