Kupus - zaštitni znak Mrčajevaca

Čačanski kraj uz Zapadnu Moravu jedan je od glavnih regiona za proizvodnju kupusa u Srbiji. Simbol stabilne proizvodnje i dobrog roda je tradicionalna Kupusijada, koja je minulog vikenda održana u Mrčajevcima. Za brojne goste domaćini su pripremili čuveni specijalitet u zemljanom loncu, i to uglavnom od kupusa sa mrčajevačkih polja.

Kupus ne može da se uzgaja bez stalne količine vode. Zbog toga se na većini polja ovih dana neprekidno navodnjava.

Ivan Panić iz Mrčajevaca uskoro će obrati kupus, a proizvodnjom se bavi desetak godina.

Kupus iz Mrčajevaca i okolnih sela dobrog je kvaliteta. Većinom se gaji holandska hibridna sorta "bravo" koja rađa do 50 tona po hektaru i uskoro stiže na rod.

Manje nego ranijih godina gaje se i domaće sorte nižih prinosa, ali one su dobre za kiseljenje.

I upravo taj kupus koristila je većina onih koji su kuvali čuveni specijalitet u zemljanom loncu.

Proizvodnja kupusa jedna je od težih u povrtarsvtu ocena je stručnjaka. Zahteva i velika ulaganja i predan rad. A zarada nije svake godine zagarantovana.

Prozvođači zbog toga pored kupusa na istim parcelama sade srodno povrće koje mogu da prodaju po višim cenama od kupusa poput karfiola i brokolija. U mrčajevačkom kraju kao dopunu, često sade i lubenice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво