Žig Srbijašuma znak da drva nisu nelegalno sečena

Veliki broj građana Pirota tvrdi da je nelegalna seča šuma postala svakodnevna pojava u pirotskom okrugu. U Policiji i Javnom preduzeću "Srbija šume" ističu da je broj šumskih krađa manji nego prošle godine.

Nelegalna seča šuma postala je svakodnevna pojava u pirotskom okrugu, tvrde građani dok iz policije i JP "Srbija šume" ističu da je broj šumskih krađa manji nego prošle godine, a tome je doprinela primena novog Zakona o šumama.

Ni mnogo više kazne nisu sprečile nelegalnu seču šume, posebno sada u sezoni.

Meštani pirotskih sela kažu da šumokradice obično rade noću, u grupama, i da najčešće seku šumu na imanjima čiji vlasnici ne žive u Pirotu, državnu i crkvenu.

"Za jedno veče desetak kubika sigurno mogu da iseku, pošto su dobro organizovani džipovima. Imaju dojavu i odavde iz sela da li ima policije i šumara", kaže Miroljub Tošić, potpredsednik MZ sela Izvor.

U JP "Srbija šume" u Pirotu naglašavaju da su ove godine zabeležili 40-ak slučajeva bespravne seče i transporta drveta. Švercovano drvo je zaplenjeno i biće prodato na licitaciji.

"Generalno je dosta smanjena i bespravna seča i bespravni transport jednim delom stalnom intervencijom i pripadnika MUP-a i našom, a svakako je doprineo i Zakon o šumama, gde su čuvari šuma dobili status službenog lica", navodi Darko Đorđević, upravnik Parka prirode "Stara planina".

Jedini dokaz da su drva legalno posečena je žig Srbija šuma. On je jedinstven i mora ga imati 70 odsto stabala.

U Policijskoj upravi u Pirotu ističu da je ove godine prijavljeno 11 šumskih krađa - znatno manje nego lane.

"Treba napomenuti da sve krivične prijave, koje su u momentu prijavljivanja bile sa nepoznatim izvršiocem, a da je procenat rasvetljavanja preko 70 odsto, kako ove tako i predhodne godine", kaže Dejan Tošić, načelnik odeljenja Policije.

Ekolozi upozoravaju da nelegalne seče šuma treba suzbiti, jer ovo krivično delo, pored materijalne štete za vlasnika, ima veoma negativan uticaj na životnu sredinu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво