Udruživanje voćara i hladnjačara u Rasinskom okrugu

Poljoprivrednici i otkupljivači voća u Rasinskom okrugu suočeni su sa brojnim problemima koji utiču i na plasman njihovih proizvoda na inostrano tržište. Kako bi zaštitili interese i bili konkurentniji, udružili su se na inicijativu Privredne komore Srbije.

Ove godine, kao i prethodnih, proizvođači voća nisu bili zadovoljni otkupnim cenama. Obilne padavine odrazile su se i na lošiji kvalitet voća kaže Radmilo Jovanović, vlasnik hladnjače i prerađivačkog pogona u Planinici kod Trstenika koji, kao jedan od akutnih problema u ovoj branši, navodi i nedostatak stručnog kadra, tehnologa i zaštitara:

"Potrebno je da poljoprivrednici imaju dobru informaciju sa kakvim zemljištem raspolažu, koja su im đubriva potrebna da bi oni postigli što bolje rezultate u smislu prinosa, da bi njihove biljke bile što otpornije to jest da bi manje morali da upotrebljavaju pesticide, što je korisno i za plasman."

Privredna Komora je tu da obavesti resorno ministarstvo o problemima sa terena i insistira na njihovom rešavanju. Ali je pre svega neophodno postići konsenzus o važnim pitanjima.

"Razni posrednici između proizvođača voća i prerađivača odnosno izvoznika nisu praktično obuhvaćeni zakonima, i bilo ko može da dođe na ideju da se pojavi kao otkupljivač voća i da ga negde plasira", ističe Rade Jevtović, predsednik Grupacije proizvođača svežeg i zamrznutog voća Rasinskog okruga. 

"Ako nemamo te hladnjače, ako nemamo mogućnost za čuvanje sve te robe, onda to faktički ništa ne vredi", kaže Milorad Pantić, predsednik preduzetnika i privrednika Opštine Trstenik.

"Mi znamo koliko je važno da taj sektor bude konsolidovan i da standardi budu usaglašeni, posebno kada je reč o tržištima poput Rusije gde gotovo sva srpska jabuka završ", kaže Veljko Jovanović, direktor Sektora za poljoprivredu Privredne komore Srbije. "To je ključna stvar, naročito kada vam preko 200.000 tona jednog voća odlazi na jedno tržište, morate dobro da znate šta se na tom tržištu dešava. Kada je reč o smrznutom voću takođe, Evropska unija je dominantna za naše tržište sa veoma visokim i veoma jakim standardima koji se pomeraju, menjaju svake godine i imaju mnogo bezbednosnih i zdravstvenih rizika. Mi moramo to da pratimo."

Zato su informacije od neposrednih proizvođača sa terena neophodne kod zakonskih regulativa, poput pravilnika za tržišne standarde za sveže voće koji je u izradi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво