Izložba radova majstora fotografije u Zrenjaninu

U Salonu savremene fotografije u Zrenjaninu otvorena je izložba "Grad fotografima, fotografi gradu". Izložena su dela nastala u prvoj foto-koloniji održanoj pre nekoliko meseci na više lokaliteta u gradu, u kojoj su učestvovali majstori fotografije iz Srbije i regiona.

Fotografska kolonija u Zrenjaninu, koja je ove godine organizovana prvi put, zaokružena je izložbom radova u Savremenoj galeriji. Svoje viđenje Zrenjanina kroz objektiv prikazali su majstori fotografije iz Srbije, Republike Srpske i Hrvatske: Imre Sabo, Milan Marković, Želimir Gvojić, Željko Sinobad, Igor Mandić, Darko Dozet, Miroslav Predojević, Geza Lenart, Radoje Elez i Branka Mumalo.

Fotografija je pismenost savremenog društva, iako nije čitljiva svima, iako nije prihvatljiva uvek i ako opstane, ona je svedok i poruka - osnovna je ideja koja je vodila organizatore kolonije da okupe majstore fotografije.

"Izazov je napraviti nešto što naše kolege koji žive u ovom gradu i ovde stvaraju decenijama već nisu napravile. Znači da se ne ponovimo", ističe Darko Dozet, foto-reporter iz Novog Sada. "A naprosto trudio sam se da fotografišem sve od razglednica, pa do dece na trotinetima, do divne bašte koja se nalazi iza gradske kuće."

Organizatori ovakvog okupljanja želeli su da istaknu dugu tradiciju koju ima fotografija u Zrenjaninu, gde je prvi foto-atelje otvoren 1853. godine, ali i da se istakne osnovna karakteristika fotografije.

"Fotografija je uvek savremena", tvrdi Jovan Njegović Drndak, organizator izložbe. "Fotografija je uvek odraz svoga vremena, tako da bez obzira šta je u pitanju, ona prikazuje, ako je dobra trenutak tog vremena u kome živimo."

Fotografi i foto-reporteri Zrenjanina inicirali su osnivanje Fotografskog dokumentacionog centra, koji je u maju ove godine prikazao sugrađanima izložbu radova koje su ovde stvarali fotografi do Drugog svetskog rata. Današnji fotografi žele da podstaknu novi fotografski izraz kome će se diviti buduće generacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво