Biblioteka za pacijente u vranjskom Zdravstvenom centru

U nekoliko odeljenja Zdravstvenog centra u Vranju pacijentima su na raspolaganju male biblioteke. Knjige su prikupljane više od godinu dana, a u akciji Udruženja građana Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost učestvovali su Narodni univerzitet i Javna biblioteka "Bora Stanković".

Medicinske sestre, pored redovnih obaveza, imaju i ulogu bibliotekarki. Donose knjige pacijentima, informišu ih o raspoloživim naslovima, evidentiraju pozajmljene knjige.

"Pročitao sam Duška Radovića, aforizme, sad sam uzeo da pročitam Upravljanje konfliktima. Dobra ideja", kaže pacijent Stojadin Dimitrijević.

Goran Jovanović kaže: "Ono što se može videti je da su dobre knjige, ima za svačiji ukus, baš dobra stvar. Razgovaramo, menjamo mišljenja kolega i ja koji smo u sobi."

Na Internom odeljenju popunjena je polica, pacijenti dolaze i biraju štivo. Poezija ili proza, istorijska tematika, klasici i beletristika, dečja literatura. Knjige će biti razvrstane i na odeljenjima Ginekologije, Ortopedije, Neuropsihijatrije, Hirurgije.

"Mnogo mi se sviđa i odmah sam uzela jednu knjigu, sad sam došla po drugu. Čisto je i uredno.", kaže pacijentkinja Ružica Mladenović.

"Kada ležite, dan je veoma dug, i eto iz naše biblioteke će moći da koriste knjige", kaže Jasmina Ristić, glavna medicinska sestra u Zdravstvenom centru u Vranju. I dodaje: "Zaista su se potrudili da prikupe mnogo dobrog štiva."

Ideja Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost iz Vranja bila je da pacijentima olakšaju oporavak i lečenje. U akciji "Knjiga za Zdravstveni centar" tokom godinu i po dana prikupljeno je više od dve hiljade knjiga, 1800 naslova.

Gordana Dimitrijević, direktor JU Narodni univerzitet u Vranju, kaže da akcija još nije završena: "Otvorena je do daljeg i očekujemo ukoliko i dalje imamo zainteresovane građane koji žele da poklone knjige za Zdravstveni centar, da nam donesu ili pošalju na adresu."

Najveća donacija stigla je iz Muzeja knjiga iz Beograda, i sami autori dali su svoje knjige. Učestvovali su pojedinci, preduzeća, ustanove iz cele Srbije.

broj komentara 0 pošalji komentar