Izgradnja odbrambenog bedema na Crnici

Sredstvima Evropske unije, preko austrijske razvojne agencije, u Paraćinu se gradi odbrambeni bedem na koritu reke Crnice. Tok se reguliše u dužini od deset i po kilometara kako bi se sprečile poplave poput onih iz 2014. godine.



Da se ne ponove slike iz 2014-te, u dvorištu tehnološke škole u Paraćinu u toku su zemljani radovi koji prethode podizanju zaštitnog betonskog bedema. Odbrambeni zid biće dislociran od korita što predstavlja i dodatnu zaštitu.

"Tehnološka škola je jedna od ustanova obrazovanja koja je najviše pretrpela štetu u majskim poplavama 2014.godine. Inače, u svojoj istoriji tri puta je plavila reka Crnica i nadamo se da će ovim bedemom koji se sada gradi kao odbrambeni sistem, kompletno i za Paraćin i našu školu, imati i tu funkciju, i da ćemo u narednom periodu imati mirnu školsku godinu", kaže Dejan Nešić, direktor Tehnološke škole u Paraćinu.

U blizini nekadašnje fabrike štofa već je postavljen zid visine 80 centimetara. Opština je po sporazumu sa „Srbijavodama" bila zadužena za rešavanje imovinskih odnosa. Problema je bilo zbog restitucije pojedinih objekata u blizini rečnog korita.

Koordinator projekta Vladimir Janković kaže: "Očigledno je da je potrebno ubrzati rešavanje pitanja vraćanja imovine da bi se ovako veliki projekti koji su od značaja za grad mogli realizovati."

Radovi na koritu Crnice počeli su avgusta prošle godine. Na pojedinim deonicama izmuljena je reka, rekonstruisano i produbljeno rečno korito. Biće postavljeni i montažni bedemi.

"Mobilna oprema se nabavlja u inostranstvu i ona će početi da stiže krajem ovog meseca. Postoji različita visina mobilne opreme koja će biti postavljena u ukupnoj dužini od 400 metara, s tim što to neće biti na jednoj lokaciji nego ćemo mobilnom opremom zatvarati pre svega putne pravce, saobraćajne ili pešačke mostove", kaže Vladimir Janković, koordinator projekta.

Radovi na koritu reke Crnice vredni su četiri miliona evra, a plan je da do sredine naredne godine Paraćin bude zaštićen i od neplaniranih velikih voda.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво