Dokle se stiglo sa gradnjom vodosistema Selova

Izgradnja brane Selova počela je 1986. godine kao kapitalna investicija države koja je trebalo da obezbedi uredno snabdevanje vodom Topličkog okruga i Niša. Iseljena su tri okolna sela sa pedesetak domaćinstava, a država je izvršila eksproprijaciju zemlje. Brana još nije završena, a ovde su ostali da žive samo oni koji su čekali poslednji trenutak da se isele.

Mila Nikolić danas u Selovi čuva ovce i koze. Imanje joj je, kao i mnogim meštanima, oduzela država kada je počela izgradnja brane.

"Lepo smo imanjce imali. Nije mnogo, ali lepo bilo, pored Toplice tu. Mogli smo da navodnjavamo, da koristimo. Uzeto. Ostali smo bez išta, i danas nemamo ništa", kaže Mila Nikolić.

Ne čekajući da im kuće i imanja budu potopljeni, mnogi su otišli. Oni koji su ostali sve više sumnjaju da će dočekati završetak brane.

Jovica Nikolić iz Selove kaže: "Dok sam bio mlađi ja sam mislio da će to da se nastavi, da će da se ekspropriše ovo. Vidite ovu kućicu, tu smo mi svi živeli i računao sam da će negde da nam daju nešto, da nas smeste negde da ćemo da nastavimo ponovo da živimo na nekom mestu. Međutim, sad, verujte, izgubio sam veru u sve to."

Izgradnja brane započela je pre više od 30 godina. Prema planu, trebalo je da snabdeva vodom Toplički okrug i grad Niš. Nažalost, nikada nije privedena nameni.

Radovi na brani koja je trebalo da reši problem vodosnabdevanja ovog kraja Srbije - nastavljeni su pre dve godine, ali se ponovo stalo, jer je izvođač otišao u stečaj.

"Ono što nas čeka to je da građevinska dozvola pređe sa DP Selova koje je u stečaju na JP Srbijavode, da se pripremi jedan investicioni plan i program i da se zajedno sa ministarstvom poljoprivrede i ministarstvom finansija naravno i sa svim drugim državnim organima definiše novi investicioni program i rok u kome bi mogli da se izvedu radovi", kaže Goran Puzović, direktor JVP Srbijavode. 

Za završetak ove faze bile bi potrebne dve građevinske sezone i 20 miliona evra.

broj komentara 0 pošalji komentar