Kako je agronom iz Mačve postao tesar i proputovao Rusiju

Agronom iz Mačve Obrad Stanić, pre 15 godina, posle stečaja zadruge ostao je bez posla. Rešio je da se prekvalifikuje, postane tesar i počne da radi za građevinske firme u Rusiji. Prešao je na stotine hiljada kilometara, učestvovao u gradnji velelepnih objekata, među kojima je i rezidencija predsednika Putina.

"Umesto da živim od fakultetske diplome - kao tesar postigao sam mnogo više. Upoznao sam rusku dušu, gradove, tradiciju", kaže agronom iz Mačvanske Mitrovice, Obrad Stanić.

Učestvovao je u gradnji tržnih centara, višespratnica i impresivnih objekata, specifično zidanih zbog surove klime u toj zemlji. Nezaboravne utiske nosi iz Rostova na Donu, Habarovska u Sibiru, posebno iz južnog dela zemlje, tokom gadnje Putinove vile okružene poljima divljeg kestena.

"Miriše kao u raju, a površina je oko 500 do 600 hektara. Tu ima i platforma za helikoptere, a ima i asfaltni put. Drago mi je bilo da učestvujem", kaže Obrad.

Kao ljubitelj istorije i književnosti, Obrad je posetio znamenite objekate i pročitao mnogo ruskih knjiga. O poznavanju biljaka da ne govorimo. Neke je doneo i u svoje dvorište: ukrasno rastinje iz Vladivostoka i čak devet vinovih loza sa Dona.

"Takvu lozu samo Taras Buljba je imao, a imao sam i problema. Držao sam je u kupatilu sedam dana u peškiru i zalivao da bi se održalo", objašnjava Obrad.

Ovaj neobičan Mačvanin nije klonuo duhom posle gubitka posla, kažu njegovi prijatelji. U koferu uspomena čuva slike sa fakulteta , ali je srećan što se pronašao u zanatu koji je doveo do savršenstva.

"Mislim da je on sjajan primer svakome dao i ja mu čestitam na tome. Ja sam oduševljen takvim ljudima. Voleo bih da takvih Obrada ima više u našoj zemlji, nema veze gde rade", kaže Miomir Filipović, Obradov prijatelj.

Šezdesetogodišnjeg Obrada Stanića meštani pamte i kao vrsnog ronioca koji rado pomaže drugima. Imđeu ostalog, pre nekoliko godina, postavljao je telefonske kablove na dno reke Save, na dubinu od 12 metara i tako povezao Mačvansku i Sremsku Mitrovicu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво