Deliblatska peščara: može li se živeti od proizvodnje kikirikija

Kikiriki bi mogao biti profitabilan, smatra Dragiša Vesković koji u Deliblatskoj peščari uzgaja kikiriki - sada samo za svoje potrebe. Proizvodnja te mahunarke je, kako tvrdi, isplativija od proizvodnje kukuruza ili pšenice.


Kikirikiju odgovara mekša zemlja i vlažno područje i zato je deliblatski pesak idealan za dobar rod. Dragiša Vesković je posejao 320 kućica i kako kaže nije imao mnogo posla oko uzgajanja, a očekuje da će dobiti oko 150 kilograma.

"Ništa se ovde ne koristi sem motike. Okopa se i to je sve. Kad procveta i pusti "brčiće" malo se ogrne i on ponovo cveta. Što se to više puta radi biće više ploda u zemlji i veći je prinos", kaže Dragiša Vesković.

Rod bi bio još bolji kada bi se kikiriki vadio za dve nedelje, ali Dragiša je primoran da to sad čini, jer ima neželjene posetioce, jelene, kojih sad ima mnogo u Deliblatskoj peščari. Ulaze u bašte i prave štetu, jer gaze kikiriki, a slepo kuče koje živi pod zemljom pojelo je već dosta ploda.

Stručnjaci iz pančevačkog Instituta Tamiš kažu da se zbog suše poslednjih godina sve više ratara odlučuje za proizvodnju alternativnih biljaka, ali da moraju biti hrabriji i odlučniji, jer za sad to čine na malim površinama.

Vladan Ugrenović, iz Intitituta Tamiš u Pančevu kaže: "Potreban je određeni preduzetnički duh, jer to nije robna proizvodnja i ti proizvodi moraju da se prodaju na nekom tržištu, koje definitivno postoji, ali sami proizvođači moraju oko toga više da se angažuju.

"Kad bi se posejao jedan lanac, bila bi jako dobra zarada, bolja i od pšenice i od kukuruza", kaže uzgajivač kikirija Dragiša Vesković, uzgajivač kikirikija. I dodaje: "Pogledajte ovo parče gde imam 320 kućica od kojih ću dobiti minimum 150 kilograma kikirikija, puta 400 dinara, pa izračunajte".

Ove godine Veskovići će jesti svoj kikiriki, a za sledeću godinu planiraju veću proizvodnju, jer kupcima žele da ponude južnoameričke mahunarke sa domaćih njiva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво