Obuka za proizvođače mesa i mleka u pirotskom kraju

Iako je Ministarstvo poljoprivrede u januaru donelo novi Pravilnik koji malim prozvođačima hrane omogućava lakšu registraciju i plasman proizvoda, u Pirotu je do sada registrovana samo jedna radionica. Pošto su proizvođači mesa i mleka imali primedbe da je Pravilnik nejasan, Privredna komora je za sve njih organizovala dvodnevnu obuku.

Porodica Tošić iz Krupca kod Pirota čuva 160 ovaca i 8 krava. Vlasnica farme Marija, želela je da registruje proizvodnju sira, ali joj nova pravila nisu bila jasna.

"Ipak su tu neki stručni termini i izrazi koje nisam mogla da protumačim. Zato nam je ovo današnje predavanje značilo jer smo mogli ljude koji su pisali zakon da pitamo direktno da nam protumače", kaže Marija Tošić, iz Krupca.

Pošto je pirotski kraj poznat po proizvodni peglane kobasice, novi Pravilnik treba da omogući i lakšu registraciju ovih radionica, koje uglavnom rade na crno.

"Da možemo još veću količinu peglane da uradimo i da plasiramo na tržište van Srbije", objašnjava Predrag Stanković, ugostitelj.

Ministarstvo poljoprivrede, Privredna komora Srbije i grad Pirot organizovali su dvodnevnu obuku za poljoprivredne proizvođače sira i peglane kobasice.

"Pravilnik dozvoljava fleksibilnost u proizvodnji. To znači da sve one prostorije koje su neophodne za rad i proizvodnju hrane mogu da budu smanjene i vremenski razgraničene", kaže Nenad Budisavljević, sekretar Privredne komore Srbije.

"Pirot ima dobre proizvode koji su prepoznatljivi i registrovani i ovo je nešto što treba da dovede do toga da ti proizvodi nađu lakši put do kupca i budu konkurentni", objašnjava Aleksandar Milićević, direktor Regionalne privredne komore.

Dva miliona dinara, namenjena subvencijama, još su na gradskom računu. Iako je interesovanje veliko, do sada je u Pirotu registrovana samo jedna radionica za proizvodnju peglane kobasice.

broj komentara 0 pošalji komentar