Gala koncert Duvačkog orkestra DVD u Kikindi

Orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Kikinde, jedan od najstarijih orkestara u Vojvodini, obeležiće 85 godina postojanja svečanim koncertom, 16. septembra u Narodnom pozorištu u Kikindi. Na repertoaru će se naći starogradska, filmska i klasična muzika.

Ištvan Karačonji je došao u orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Kikinde 1953, a iste godine imao je prvi nastup. Pamti smotre ovakvih orkestara, posebno uspeh u Opatiji 1970. godine.

Karačonji se seća da su instrumenti na kojima je počeo bili iz dvadesetih godina prošlog veka:

"Na jednom instrumentu bilo je po pet-šest učenika, to sigurno pamtim. Kapelnik tadašnji je dao raspored, od četiri do pola pet ja, pa od pola pet drugi."

Članovi se ponose činjenicom da su, uz prošireni sastav, formirali i kamerni orkestar, koji je postojao pre pola veka, a ostali su usamljeni u Vojvodini kada je o ovakvim sastavima reč.

"Ovakvi orkestri su zaista retkost", naglašava  Albert Nađ, šef orkestra, "u Kikindi ne postoji više nijedan, kao ni u pokrajini. Mi smo ove godine nastupali u Izvršnom veću Vojvodine u Novom Sadu, tada su bili pozvani svi orkestri za koje se smatralo da postoje u Vojvodini ove vrste, od pet pozvanih orkestara odazvala se samo Kikinda."

Da se misli na budućnost orkestra potvrđuju i mladi članovi koji dolaze da sviraju, među njima je i Jožef Mesaroš.

Koncert povodom jubileja orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Kikinde počeće "Mornaričkim maršem", numerom koju su prvi put izveli njihovi prethodnici pre 80 godina, i od tada je uvek na repertoaru.

broj komentara 0 pošalji komentar