Venera - pobednica Međunarodnog sajma u Svilajncu

Italijanska kompanija "Ariston" gradiće u Svilajncu fabriku grejača za belu tehniku. Zaposliće stotinak radnika i već je zakupila prostor u industrijskoj zoni, saopštili su predstavnici opštine na 55. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u tom gradu. Na sajmu je izloženo 95 grla simentalske rase po kojima je resavski kraj poznat.

Krava Venera odgajivača Dragana Todorovića apsolutna je šampionka ovogodišnjeg poljoprivrednog sajma. Za 6.130 litara mleka godišnje, izgled i rasne karakteristike zaslužila je šampionski pehar i lentu.

Dragan Todorović, iz Dublja kod Svilajnca, ima tridesetak grla krupne stoke:

"Ovde sam trenutno izveo četiri krave, dve prvotelke i junicu."

Na sajmu sve pod konac, u štalama je ipak drugačije. Broj grla je prepolovljen u poslednjih desetak godina, a problemi su u Resavi isti su kao i u ostatku Srbije.

"S obzirom na to da se pretežno bavimo proizvodnjom mleka otkupljivači nam diktiraju cenu", kaže Vladan Rajković, organizator Sajma. "Nezavisna laboratorija koja je u najavi mnogo godina i koja će da određuje kvalitet, samim tim i cenu mleka još nije proradila."

Svilajnac je ove godine iz budžeta za agrar izdvojio više od 100 miliona dinara, naglašava predsednik Opštine Predrag Milanović:

"Opština Svilajnac završava projektno-tehničku dokumentaciju i očekuje da u narednih godinu- dve izgradi sisteme za navodnjavanje na tri hiljade hektara i na taj način pomogne direktno poljoprivrednicima, a ne da jedne godine zbog suše imamo manji prinos, a druge zbog poplave imamo manji prinos."

Na 55. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Svilajncu, jednom od tri najveća u Srbiji, predstavili su se pčelari a izložena je i mehanizacija - sve u prostoru takođe čuvene Poljoprivredno-veterinarske škole.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи