Novi smer u pančevačkoj Tehničkoj školi

U pančevačku Tehničku školu "23. maj" upisana je prva generacija đaka u Srbiji koja obrazuje tehničare za preradu nafte i gasa. U opremanju savremene učionice i laboratorije pomogla je Naftna industrija Srbije.

Tehnička škola "23. maj" dobila je novu modernu ekološku laboratoriju i "pametnu" učionicu u čije opremanje je kompanija NIS uložila 3,2 miliona dinara.

Novi đaci, budući tehničari za preradu nafte i gasa imaju motiv da uspešno završe srednju školu, jer najbolje čeka i sigurno radno mesto u pančevačkoj Rafineriji.

"Imam lepu šansu za dalji rad i zapošljavanje", kaže Aleksandra Vilimonović. "Stičem novo iskustvo u hemiji i novoj laboratoriji."

Dobri su uslovi za rad i učenje, a dobri su i profesori, dodaju njeni drugovi.

Prilikom upisa za novi obrazovni profil u školi, prijavilo se šezdeset šestoro mladih Pančevaca, a mesta je bilo za njih tridesetoro.

"To dovoljno govori da kada se obrazovanje i prosveta povežu i kada obrazovanje ima smisla i kad roditelji i deca znaju šta im se nudi posle školovanja ne izostaju ni dobri rezultati", ističe Nataša Zečević, direktorka Tehničke škole "23. maj".

U Rafineriji nafte u Pančevu u toku je izgradnja novog postrojenja za duboku preradu i neki od đaka, kada završe školu, tu će dobiti i stalan posao.

"Za taj novi pogon potrebni su nam novi mladi stručnjaci", kaže Vladimir Gagić, direktor pogona "Prerada" u Rafineriji nafte Pančevo. "Ulaganjem u ovu školu i otvaranjem novog smera mi dobijamo spremne mlade stručne ljude koji će sebrzo uključiti kod nas u samostalni rad."

Primer Tehničke škole i Rafinerije nafte trebalo bi i drugi da slede, jer će se samo povezivanjem i dobrom saradnjom privrede i školstva smanjiti veliki broj nepotrebnih zanimanja, a dobiće se stručni ljudi koji su neophodni na tržištu rada.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво