Mali broj spornih slučajeva eksproprijacije za ugljenokop "Radljevo"

U Rudarskom basenu Kolubara planiraju da narednih godina otvore novi ugljenokop "Radljevo" u blizini Uba. Za tri i po godine eksproprisano je 315 hektara, a novčana naknada je u većini slučajeva određena sporazumom "Kolubare" i vlasnika imanja. Ipak, u nekoliko slučajeva, naknadu će morati da odredi nadležni sud u vanparničnom postupku.

Momčilo Aleksić iz Radljeva jedan je od najvećih voćara u Tamnavi - šljive, jabuke, orahe uzgaja na tri i po hektara, a jagode na jednom hektaru. Njegovo domaćinstvo i posed najveći su na području budućeg kopa "Radljevo" Rudarskog basena Kolubara.

Rešenje za eksproprijaciju dobio je u martu prošle godine, ali nije bio zadovoljan procenom vrednosti imanja, koju je uradio Gradski zavod za veštačenje Beograd. Zbog toga se određivanjem naknade već pola godine, na Aleksićev zahtev, bavi Osnovni sud u Ubu.

"Ima mnogo ispuštenih stavki, ostalo je na građevinskim objektima gde je samo plaćen materijal bez nabavke i rada i tu je stavljena primedba, ali moralo je preko suda da ide", kaže Aleksić. "Imali smo nekih pet zakazanih suđenja. Čim su izvršili eksproprijaciju, preveli su na njih zemlju. Eksproprisao si, uzeo zemlju, plati zemlju!"

Na budućem kopu "Radljevo" eksproprijacija je počela pre tri i po godine i do sada je za 270 predmeta novčana naknada određena sporazumom. Samo sedam predmeta rešava se pred nadležnim sudom.

"Nama je taj nalaz od suda dostavljen 7. avgusta, i nalaz veštaka građevinske struke i nalaz veštaka poljoprivredne struke. Trenutno smo u fazi postupka provere", ističe Mile Jeremić, direktor Korporativnih poslova Rudarskog basena Kolubara. "S obzirom na to da se radi o velikim poslovima eksproprijacije, imamo svoje veštake koji su dužni da svaki nalaz koji uradi bilo koji drugi veštak kontrolišu. Sama razlika od procene koja je urađena u postupku sporazumnog određivanja naknade od ove procene Suda, je samo dva miliona i nešto više. To je samo 7 procenata ukupne vrednosti."

Veštačenje Aleksićevog poseda veoma je složeno jer, prema najgrubljoj proceni, prema Zakonu o esproprijaciji vredi oko pola miliona evra.

Po iskustvu nadležnih u Kolubari ročišta za hitne predmete eksproprijacije sudovi zakazuju na sedam meseci. To je i jedan od razloga što se još ne zna kada će početi ekploatacija uglja na novom kopu "Radljevo".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво