Antikorupcijski planovi - obaveza lokalnih samouprava

U Kraljevu se održava skup predstavnika lokalnih samouprava iz pet okruga i civilnog sektora. Razgovara se o prevenciji i borbi protiv korupcije na lokalnom nivou.

Najbitnija obaveza je donošenje i sprovođenje lokalnog antikorupcijskg plana kojima se propisuju konkretne mere za prevenciju i borbu protiv korupcije.

Među trinaest gradova i opština čiji su predstavnici prisustvovali skupu u Kraljevu, ima i onih koji tu obavezu nisu ispunili.

Grad Kruševac je doneo Lokalni antikorupcijski plan, a uskoro će izabrati i članove tela za praćenje sprovođenja plana.

Maja Cuckić, sekretarka Skupštine grada Kruševca kaže: "Svi koji su zainteresovani da učestvuju u borbi protiv korupcije u svojoj sredini biće javno pozvani da se na taj konkurs jave i naravno komisija, stručna i nezavisna, izabraće one za koje smatraju da će se najbolje baviti tim poslom i predaje listu Skupštini, a Skupština bira članove tog radnog tela, odnosno Saveta."

Upravo od tog izbora, zavisiće da li će lokalni planovi ostati mrtvo slovo na prapiru.

Članovi tela koji će pratiti koliko se plan sprovodi u praksi moraju biti nezavisni od lokalne samouprave i njenih čelnika, a gradovi i opštine bi trebalo da u taj proces uključe i civilno društvo.

Ključno je i da građani veruju da je lokalna samouprava spremna da se bori protiv korupcije, a Nemanja Nenadić iz organizacije "Transparentnost Srbija" dao je predlog kako da steknu poverenje.

"Veća transparentnost u radu, objavljivanje što više informacija. Evo, za početak postoje dobri primeri iz Srbije. Postoje oštine gde se budžetski rashodi objavljuju na dnevnom nivou, gde svi mogu da vide na šta se troši novac. To je osnova za stvaranje poverenja i stvaranje boljeg sistema kontrole. Treba svakako stimulisati saradnju između opština i nevladinih organizacija."

Savetovanje je organizovano u okviru projekta koji finansira Evropska unija i koji treba da ojača domaće mehanizme za prevenciju i borbu protiv korupcije.

Usvajanje i primena lokalnih antikorupcijskih planova je i obaveza Srbije u pregovorima o pristupanju Uniji.

Vođa projekta "Prevencija i borba protiv korupcije" Roman Prah kaže da naša zemlja to ne bi trebalo da posmatra samo kao obavezu: 

"To je i njoj potrebno, da integritet pojedinaca i integritet institucija koje nude usluge svojim građanima budu na visokom nivou."

Do sada je nešto više od polovine lokalnih samouprava donelo lokalne antikorupcijske planove.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво