Problem sa ambrozijom u Kraljevu

Poslednjih mesec dana povećana je koncentracija polena ambrozije koji može da izazove jake alergijske reakcije. Iako je - samo u Kraljevu - u dva navrata uklanjana ta korovska biljka, zbog vremenskih uslova - akcija nije dala željene rezultate.

Grebanje u očima i grlu i curenje nosa, očkivane su tegobe koje ovih dana oseća većina Kraljevčana alergičnih na polen ambrozije. Ipak, malo ko zna i da neoprano povrće prekriveno polenom može izazvati simptome slične stomačnim virusima.

"U vidu čestih stolica, u vidu nadimanja, gasova, znači svega što se javlja, mučnina raznih, malaksalosti, kojima su praćeni svi ti digestivni problemi, ali neće biti naravno temperature i neće biti opet toliko drastično kao što je neki stomačniu virus", kaže dr Marija Murganić iz Doma zdravlja u Kraljevu. 

Jedna biljka proizvede do 8 milijardi polenovih zrna, a samo 20 zrna u metru kubnom vazduha dovoljno je da izazove jake alergijeske reakcije kod najosetljivijih. Gradske službe su dva puta suzbijale korov na javnim površinama u gradu i prigradskim naseljima, ali je, zbog kišnog leta, na nekim mestima on nanovo rastao. I to nije jedini razlog trenutnog stanja.

Marijana Marković iz Odeseka za zaštitu životne sredine Grada Kraljeva kaže: "Veliki problem su privatne parcele. Prijave građana stižu svakodnevno, građani mogu da prijave ambroziju inspekciji i inspekcija će izaći na teren i svakako naložiti da se na privatnim parcelama amrozija uništi".

Retko, ambrozija može da izazove spazam pluća i osip na koži. Uobičajene tegobe uglavnom otklanjaju lekovi protiv alergija i kapi za nos, a građani mogu i preventivno da deluju.

"Izbegavanje boravka napolju u ranim jutarnjim i kasnim večernjim časovima, poželjno je izbegavati otvorene prostore, pored reka, pored neuređenih nekih površina, koristiti klima uređaje u zatvorenim prostorijama, u automobilima", kaže dr Marija Murganić.

U Zavodu za javno zdravlje Kraljevo su nam rekli da će koncentracija polena ambrozije u vazduhu biti visoka još nekih desetak dana. Ipak, predviđeno je da je mere do kraja okotbra i da o tome obaveštavaju građane. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво