Nagrađeni šabački budući mladi poljoprivrednici

Šabački srednjoškolci sa uspehom su počeli novu školsku godinu. Na Agroolimpijadi u Portugalu, četvoročlani tim Srednje poljoprivredne škole koji je predstavljao Srbiju, u konkurenciji 19 školskih državnih timova iz Evrope, osvojio je srebrnu medalju.

Uz ovacije i aplauze dočekani su evropski vicešampioni u svojoj školi. Za dva dana četvorica momaka pokazali su među vršnjacima i znanje i spretnost u 18 disciplina. Uspeh utoliko veći što su se sa većinom opreme i tehnika prvi put susreli na takmičenju.

"Prvi put smo seli u njega i prvi put smo videli takav traktor, sreli se sa takvim traktorom, trudili smo se da budemo najbolji", kaže Petar Makević, osvajač srebrne medalje na Agroolimpijadi.

"Ja sam bio prvi u menjanju noževa na kosačici sa gnječilicom koju nismo videli pre...", kaže Nemanja Vitorović, osvojač srebrne medalje na Agroolimpijadi.

Od muže krava, flaširanja vina, do seče debala, sastavljanja vodovodnih sistema, vožnje traktora, baliranja sena. Naučeno u školi primenili su u praksi.

"Mislim da imamo bolje znanje u odnosu na druge đake, oni imaju bolje uslove za razliku od naših", kaže Marko Simić, srebrna medalja na Agroolipijadi.

A Ljubinko Stošić dodaje: „Ovom medaljom obeležavam kraj svog školovanja, prezadovoljan".

Za upoznavanje novih mašina koristili su pauze između takmičenja, koristili kažu i domaću pamet. Za dovitljivost i umeće osvojili simpatije i pohvale svih učesnika.

"Iskustvo je veliko", kaže profesor Dušan Majstorović, mentor ekipe. I dodaje: "Videli su da su te granice u tehnologiji dalje zaista i da i oni moraju da se usavršavaju i kroz učenje savladavaju teškoće u novinama".

Predrag Savić, direktor Srednje poljoprivredne škole u Šapcu: "Biti drugi u Evropi u bilo čemu, a kamoli u nečemu što ima 18 disciplina u dva dana, dobiti šansu da predstavljaš svoju zemlju i gledati svoju zastavu kako se diže je šta više".

Put do medalje dug je tri hiljade kilometara u kombiju, a put do znanja - kroz školsku praksu i na svom imanju. Pored priznanja za školu u četiri sela prvi put stižu olimpijske poljoprivredne medalje. U agrosvetu, kažu evropski vicešampioni, ostaće i sa strukom i sa daljim obrazovanjem.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво